St. Olafs kirke (Balestrand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
St. Olafs kirke
OmrådeBalestrand (–2019)
Sogndal (2020–)
BispedømmeDiocese in Europe
Byggeår1897
Viet tilSt.Olav
Arkitektur
Periodedragestil
ArkitektJens Zetlitz Monrad Kielland
ByggmesterAnders Korsvold
ByggematerialeTømmer
Kirkerommet
Plasser95
Beliggenhet
Kart
St. Olafs kirke
61°12′27″N 6°32′04″Ø
St. Olafs kirke (Balestrand) på Commons

St. Olafs kirke er en anglikansk kirke i Balestrand i Sogn og Fjordane. Kirken som også kalles den engelske kirken ble bygd i 1897, som en stavkirkeetterligning. Den har 95 sitteplasser.

Historie[rediger | rediger kilde]

St Olafs kirke sett fra fjorden
Turistbilde av kirken tatt sommeren 1925

På den siste halvdelen av 1800-tallet var Balestrand en populær plass for engelske turister. En av disse var den engelske prestedatteren og klatrepioneren Margaret Sophia Green. Hun trivdes svært godt både med de norske fjellene og med nordmenn, og giftet seg i 1890 med Knut Kvikne, hotelverten på Kviknes Hotel i Balestrand. Margaret fikk tuberkulose, og døde i 1894. På dødsleiet fortalte hun mannen sin at hun hadde en drøm om at det skulle bygges en engelsk kirke i Balestrand.

Knut Kvikne fikk skilt ut en tomt fra Kvikne hotel sin store tomt, og med hjelp av generøse pengegaver fra to amerikanske kvinner kunne byggingen ta til. Kirken ble vigslet bare tre år etter Margaret sin død.

St.Olafs kirke mot alteret. Tauet som henger ned fra taket er for å ringe med kirkeklokken.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Kirken ser fra utsiden ut som en stavkirke, men med liggende panel. Den har to spir, ett over koret og ett over takrytteren midt på kirkeskipet. Takrytteren er dekorert med to dragehoder. Selve koret er apsisformet.

Glassmalerier[rediger | rediger kilde]

I koret er det ni glassmalerier med helgenmotiv. Av disse helgenene er det tre norske helgener; St. Olav, St. Hallvard og St. Sunniva. De andre er Maria, Jesu mor, St. Columba, St. Clemens, St. Margaret, St. Svithun og Sankt Georg.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Fanen med et malt bilde av St. Olav. Fanen henger i koret, Til venstre for alteret.

Altertavle[rediger | rediger kilde]

Altertavlen er fra 1897 og viser den oppstandne Kristus. Den er malt av Emma Pastor Normann.

Fane med bilde[rediger | rediger kilde]

Kirken har en fane med bilde av St. Olav. Fanen er sannsynligvis fra 1897.

Portrett av Margaret Sophia Green Kvikne[rediger | rediger kilde]

Like innenfor inngangsdøren henger et malt portrett av Margaret Sophia Green Kvikne, som ble navnet hennes etter at hun giftet seg.

Minneplate i messing[rediger | rediger kilde]

Minneplaten har inskripsjonen The Mountains shall bring Peace. Dette er hentet fra Salme 72, og var et svært viktig bibelvers for den klatreinteresserte Margaret.

Bruk i dag[rediger | rediger kilde]

Kirken blir brukt til anglikanske gudstjenester på engelsk i sommerhalvåret. Hver søndag er det da tre gudstjenester. Det er også gudstjenester i ukedager og på helgendager når det er prester tilstede.

Kirken blir drevet av gaver fra turistene, og prestene som tjenestegjør i kirken er engelske prester som jobber gratis. Kvikne hotel gir dem gratis kost og losji, noe de har gjort siden kirken ble vigslet.

Kirken ligger under biskopen av Gibraltar. Denne biskopen har sete i London og har ansvar for alle kirkesogn utenfor Storbritannia. I Norge er det hovedpresten av de anglikanske prestene som har det lokale ansvaret.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aaraas,Margrethe Henden; Djupedal, Torkjell; Vengen, Sigurd; Forsund, Finn Borgen, På kyrkjeferd i Sogn og Fjordande – 2. Sogn, Selja Forlag, Førde, 2000. ISBN 82-91722-14-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata