Margaret Sophia Green Kvikne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Margaret Sophia Green Kvikne
Født1850Rediger på Wikidata
Død1894Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Kviknes Hotel, Balestrand

Margaret Sophia Green Kvikne (født 1850, død 1894) var en prestedatter fra York i England som kom til Norge for å drive med fjellklatring.

Kvinnelig pionér[rediger | rediger kilde]

Det var et miljø for fjellklatring i området hvor Margaret Sophia Green vokste opp. Fjellklatree og Norges venn William Cecil Slingsby var fra samme området. Da Margaret kom til Norge for første gang i 1886 hadde hun allerede mye klatreerfaring, blant annet fra flere turer til Alpene.

I 1886 ble Margaret Sophia Green den andre kvinnen som klatret til toppen av Romsdalshorn. Senere ble hun også den første kvinnen på toppen av Store Styggedalstind (1888). En planlagt tur til Store Skagastølstind ble avlyst på grunn av dårlig vær, og norske Therese Bertheau ble den første kvinnen på «Storen» i 1894.

I 1888 skrev Margaret Sophia Green som første kvinne i Den Norske Turistforenings Årbok. Teksten het: «A Visit to the Hurungtinder in 1888».

Hun giftet seg med hotelleier og fjellfører Knut Kvikne i Balestrand i 1890.

Den engelske kirken[rediger | rediger kilde]

Den engelske kirken i Balestrand

Margeret Sophia Green Kvikne fikk tuberkulose og levde bare i 4 år etter at hun giftet seg med Knut Kvikne. Før hun døde gav Knut Kvikne konen sin et løfte om å bygge en engelsk kirke i Balestrand. Kirken fikk navnet St. Olafs Church og ble ferdigstilt i 1897. Inne i kirken finner en et maleri av hotellfrua og fjellpionéren, samt en minneplate med et sitat fra Davidssalmen: «The Mountains shall bring Peace».

Kilder[rediger | rediger kilde]