Spelet om Heilag Olav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Fra friluftscenen ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter under framføringa av Spelet om Heilag Olav i 2003.

Spelet om Heilag Olav, ofte kalt Stiklestadspelet, er et historisk skuespill som blir spilt som friluftsteater hver sommer under Olsok-dagene på Stiklestad Nasjonale Kultursenter i Verdal i Nord-Trøndelag. Spelet ble første gang satt opp i 1954 på initiativ fra lensmann Jon M. Suul. Teksten er skrevet av Olav Gullvåg, mens musikken er komponert av Paul Okkenhaug. Stykket handler om Olav Digres ankomst til gården Suul bare noen få dager før han ble drept i slaget ved Stiklestad i 1030. Det er en blanding av fri dikting og historiske hendelser som blir omtalt i Snorre Sturlasons kongesagaer eller Heimskringla.

Stykket handler om brytninga mellom de hedenske skikkene og overgangen til kristendommen. Stykket omhandler historiske personer såvel som oppdikta personer.

Spelet om Heilag Olav blir også kalt «Alle spels mor». Flere hundre av bygdas befolkning er med i frivillighetsapparet hver sommer. I 2013 ble stykket for første gang fremført som nattforestilling med lyssetting.

Historiske personer i spelet:

Spelet mottok Nord-Trøndelag fylkes kulturpris i 1994.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

teaterstubbDenne teaterrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.