Stiklestad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 63°47′46″N 11°33′31″Ø

Stiklestad kirke på Stiklestad i Verdal i Trøndelag er en romansk langkirke fra 1180.

Stiklestad (gammelnorsk Stiklastaðir, den lokale uttalen er stekksta) er et sogn og fire gårder i Verdal i Trøndelag. Sognets kirke er Stiklestad kirke som står på Stiklestad. Stedet er mest kjent for slaget på Stiklestad 29. juli 1030 da den kristne vikingkongen Olav den hellige ble drept. Slaget oppfattes ofte som innføringen av kristendommen i Norge.

Slaget på Stiklestad[rediger | rediger kilde]

Fra Spelet om Heilag Olav, et årlig utendørsteater til minne om Slaget på Stiklestad og Olav den hellige som falt der.

I Slaget på Stiklestad i 1030 falt kong Olav II Haraldsson (seinere kjent som Olav den hellige). Den døde kongen ble gravlagt i Nidaros, og helgenkåret der 3. august 1031. St. Olavs skrin i Nidaros domkirke var et viktig nordisk valfartssted fram til reformasjonen i 1537.

Til minne om slaget og helgenkongen framføres på Stiklestad hver sommer Spelet om Heilag Olav, en dramatisk fremstilling av det som skjedde den siste tide frem mot Kongens død. Spelet om Heilag Olav hadde urpremière 29. juli 1954.

Dyre Vaas rytterstatue Olav den Heilage løfter korset mot soleglad står bakerst i spelamfiet, og ble avduket i 1973.[1]

Olavsstøtta[rediger | rediger kilde]

«Stiklestad, med Olaf den Helliges Mindestøtte», litografisk illustrasjon fra Norge fremstillet i Tegninger utgitt i 1848. Tegningen viser Olavsmonumentet (både olavstøtta fra 1710 og 1807) på «Olavshaugen» på Øver-Stiklestad med utsyn over Stiklestadsletta der Stiklestad kirke fra 1180 ligger mot vest.

Olavsstøtta ble reist av stiftsamtmannen i Trondheim, baron Frederik Adeler (1764–1816). Den ble tegnet av Ole Lyng, kaptein, seinere oberst, og hogd i dansk sandstein og italiensk marmor av Nicolai Dajon (1748–1823), professor ved kunstakademiet i København.

Olavsmonumentet er plassert på «Olavshaugen» på Øver-Stiklestad med utsyn over Stiklestadsletta der Stiklestad kirke fra 1180 ligger mot vest og museet ligger mellom støtta og kirken. Ifølge tradisjonen er monumentet reist på stedet der skuret som Olav ble lagt i etter at han falt, skal ha ligget.[2] Det første steinmonumentet på dette stedet var et minnesmerke av teglstein med kors øverst. Dette ble reist i 1710 og omtalt som Lemfortstøtta eller St. Olufs Kors. Før dette igjen hadde det på samme sted i flere hundre år stått et trekors med et jernkors på toppen.[2] Lemfortstøtta fra 1710 ble beholdt ved sida av Olavsstøtta fram til 1880-tallet.

NS-monumentet[rediger | rediger kilde]

NS-monumentet ble reist på Stiklestad av Nasjonal Samling i 1944. Etter frigjøringen i 1945 ble det veltet ned i en grøft og dekket til med jord. Bautaen, som ble laget av billedhuggeren Wilhelm Rasmussen, ble innviet av Vidkun Quisling.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter[rediger | rediger kilde]

Langhuset Stiklastadir er en del av Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

På stedet ligger Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK) som blant annet omfatter et bygdemuseum, friluftsscene, det rekonstruerte langhuset Stiklastadir, konferansehotell og restaurant.

Stiklestad kirke er en romansk langkirke fra 1180. Som en del av anlegget finnes også det katolske St. Olavs kapell, det ortodokse Hellige Olavs kapell

I nærheten finnes flere gravfelt og Stiklestad barneskole.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hanna Kristine Kvålen Sivertsen mfl. «Olav den Heilage løfter korset mot soleglad ; rytterstatuen på Stiklestad av Dyre Vaa». I: Verdal historielags årbok 2019
  2. ^ a b Fortidsminneforeningen om Olavsstøtten på Stiklestad Arkivert 22. mars 2014 hos Wayback Machine.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]