Stiklestad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stiklestad kirke på Stiklestad i Verdal i Trøndelag er en romansk langkirke fra 1180.
Fra Spelet om Heilag Olav, et årlig utendørsteater til minne om Slaget på Stiklestad og Olav den hellige som falt der.

Stiklestad (gammelnorsk Stiklastaðir, den lokale uttalen er stekksta) er et sogn og fire gårder i Verdal i Trøndelag. Sognets kirke er Stiklestad kirke som står på Stiklestad. Stedet er mest kjent for slaget på Stiklestad 29. juli 1030 da den kristne vikingkongen Olav den hellige ble drept. Slaget oppfattes ofte som et vendepunkt for innføringen av kristendommen i Norge.

Slaget på Stiklestad[rediger | rediger kilde]

I Slaget på Stiklestad i 1030 falt kong Olav II Haraldsson (seinere kjent som Olav den hellige). Den døde kongen ble gravlagt i Nidaros, og helgenkåret der 3. august 1031. St. Olavs skrin i Nidaros domkirke var et viktig nordisk valfartssted fram til reformasjonen i 1537.

Til minne om slaget og helgenkongen framføres på Stiklestad hver sommer Spelet om Heilag Olav, en dramatisk fremstilling av det som skjedde den siste tide frem mot Kongens død. Spelet om Heilag Olav hadde urpremière 29. juli 1954.

Dyre Vaas rytterstatue Olav den Heilage løfter korset mot soleglad står bakerst i spelamfiet, og ble avduket i 1973.[1]

Olavsstøtta[rediger | rediger kilde]

«Stiklestad, med Olaf den Helliges Mindestøtte», litografi fra Norge fremstillet i Tegninger utgitt i 1848. Olavsstøtta fra 1807 og Lemfortstøtta fra 1710 står side ved side på «Olavshaugen» på Øver-Stiklestad.

Olavsstøtta ble reist av stiftsamtmannen i Trondheim, baron Frederik Adeler (1764–1816). Den ble tegnet av Ole Lyng, kaptein, seinere oberst, og hogd i dansk sandstein og italiensk marmor av Nicolai Dajon (1748–1823), professor ved kunstakademiet i København.

Olavsmonumentet er plassert på «Olavshaugen» på Øver-Stiklestad med utsyn over Stiklestadsletta der Stiklestad kirke fra 1180 ligger mot vest og museet ligger mellom støtta og kirken. Ifølge tradisjonen er monumentet reist på stedet der skuret som Olav ble lagt i etter at han falt, skal ha ligget. Det første steinmonumentet på dette stedet var et minnesmerke av teglstein med kors øverst. Dette ble reist i 1710 og omtalt som Lemfortstøtta; den sto fram til 1879.

Kirke og kultursenter[rediger | rediger kilde]

Langhuset Stiklastadir er en del av Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK) forvalter Olavsarven. SNK omfatter et bygdemuseum, friluftsscene, det rekonstruerte langhuset Stiklastadir, konferansehotell og restaurant.

Stiklestad kirke er en romansk langkirke fra 1180. Som en del av anlegget finnes også det katolske St. Olavs kapell og det ortodokse Hellige Olavs kapell.

Prosti[rediger | rediger kilde]

I 2019 ble Stiklestad prosti etablert da Nord-Innherad og Sør-Innherad prostier ble slått sammen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hanna Kristine Kvålen Sivertsen mfl. «Olav den Heilage løfter korset mot soleglad ; rytterstatuen på Stiklestad av Dyre Vaa». I: Verdal historielags årbok 2019
  2. ^ Nye «Stiklestad prosti» vedtatt i bispedømmerådet, kirken.no Arkivert 24. januar 2019 hos Wayback Machine.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]