Wilhelm Peterson-Berger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wilhelm Peterson-Berger
FødtOlof Wilhelm Peterson-Berger
27. feb. 1867[1][2][3]Rediger på Wikidata
Kramfors kommune
Død3. des. 1942[1][2][3]Rediger på Wikidata (75 år)
Östersund[4]
BeskjeftigelseKomponist, musikkforsker, musikkritiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedKungliga Musikhögskolan
NasjonalitetSverige
GravlagtFrösö kirke

Olof Wilhelm Peterson-Berger (født 27. februar 1867 i Ullånger i Ångermanland, død 3. desember 1942 i Östersund) var en svensk komponist og musikkskribent.

Peterson-Berger er kanskje mest kjent for en rekke avholdte pianostykker i nasjonalromantisk stil (samlingen «Frösöblomster», med de ofte spilte «Vid Frösö kyrka» og «Sommarsång»). Han var framfor alt påvirket av Edvard Grieg og Richard Wagner. Han komponerte fem symfonier, blant annet «Sunnanfärd» (nr 2) og «Same Ätnam» (nr 3). Peterson-Bergers fiolinkonsert er sett på som det beste av orkesterverkene hans. Det har ofte vært sagt at han hadde sine mangler på dette området, men på den andre siden var han original og ukonvesjonell. Han var også operakomponist, mest kjent for Ran (1903) og Arnljot (1910), «den svenske nasjonaloperaen». Den sistnevnte blir ennå i dag framfør som taledrama med musikkinslag på Arnljotlägden nær Peterson-Bergers hjem SommarhagenFrösön i Jämtland. En kortere periode jobbet han som operaregissør. Han tonesatte mange dikt av nordiske forfattere, blant annet Erik Axel Karlfeldt (f.eks. «Aspåkerspolska»). Peterson-Berger var også en skarp og omstridt musikkritiker i Dagens Nyheter i årene 18961930.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Svenskt biografiskt lexikon, «O Wilhelm Peterson-Berger», Svensk biografisk leksikon-ID 7144[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 29. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]