Arnljot Gelline

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arnljot Gelline
Død29. juli 1030Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Halfdan Egedius tegning til sagaen: Arnljot Gelline på ski gjennom Jämtland med Torodd Snorrason og hans venn bakpå. Åpningslinjene i Bjørnsons dikt lyder:

Går d'ikke fykende
går d'ikke rykende

Arnljot Gelline er en svensk legendarisk figur fra vikingtiden, kjent fra Snorres Olav den helliges saga og fra en episk diktsyklus av Bjørnstjerne Bjørnson, utgitt i 1870.[1]

Hovedpersonen Arnljot Gelline er en bifigur i Snorres Olav den helliges saga. Han er en skoggangsmann fra Jämtland som lar seg døpe og slutter seg til kong Olavs hær, og deretter dør i slaget på Stiklestad.

Bjørnsons dikt tar utgangspunkt i Snorres beretning, og bygger ut Arnljots biografi til en tragisk skikkelse med svære krefter, stor livsvilje og en søken etter et høyere formål med livet. I Bjørnsons dikt på femten lange sanger, er innholdet i den første og de syv siste basert på Snorre, mens midtseksjonen, med Arnljots lære- og vandreår blant annet «foran Sydens kloster» og «i nordhavs-tåken», er Bjørnsons eget stoff.

Diktet veksler mellom ulike versemål og -rytmer.

Diktsyklusen var av forfatteren dedikert til Nordens folkehøyskoler.

Arnljot Gelline er også gitt en betydelig rolle i Olav Gullvågs stykke Spelet om Heilag Olav, som framføres på Stiklestad.

Arnljot Gelline er protagonisten i den historiske operaen Arnljot, skrevet av Wilhelm Peterson-Berger, som framføres hver sommer på Frösön i Jämtland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Levander, Hans (1997). Hvem er hvem i litteraturen: litterære skikkelser fra A til Å. [Oslo]: Kunnskapsforl. ISBN 8257306703.