Erik Hivju

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erik Hivju
Erik Hivju som konge i spelet 1979.jpg
Hivju som kongen i Spelet om Heilag Olav 1979
Født24. september 1947 (72 år)
Mor Inger Worren
Barn Kristofer Hivju
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Amandaprisen for beste mannlige hovedrolle (1988)

Erik Hivju (født 24. september 1947) er en norsk skuespiller. Han har mottatt flere utmerkelser og fikk Amandaprisen i 1988, Teaterforeningens stipend og Nationaltheatrets venners stipend i 1994.

Han har vært engasjert ved Nationaltheatret siden 1968, og har hatt en rekke større og mindre roller, blant annet i flere av Henrik Ibsens skuespill og andre klassikere. I 2009 spilte han tittelrollen i John Gabriel Borkman ved Trøndelag Teater, hvor også sønnen Kristofer var med.[1] Han er også kjent for rollen som Pozzo i Vente på Godot av Samuel Beckett. Han gjorde seg også bemerket i rollen som Sigmund Freud i Gjesten av Éric-Emmanuel Schmitt.[2]

Erik Hivju er sønn av skuespiller Inger Worren (25. desember 1908 – 20. september 1997) og far til skuespiller Kristofer Hivju.

Hivju er også en mye brukt lydbokinnleser. Han har blant annet lest inn romanserien om Bjørn Beltø av Tom Egeland og Idioten av Fjodor Dostojevskij, hvor han også spilte rollen som Rogosjin i Oslo Nye Teaters oppsetning i 1996.[3] Han har også lest inn bøker av forfatterne Dan Brown og Arto Paasilinna.

Noen teaterroller[rediger | rediger kilde]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]