Sonora

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sonora

Flagg

Våpen

Kart over Sonora

LandMexicos flagg Mexico
StatusDelstat
Grunnlagt1831
HovedstadHermosillo
Postnummer83-85
Areal179 503 km²
Befolkning2 662 480 (2010)
Bef.tetthet14,83 innb./km²
SpråkSpansk, O’odham, Guarijio, Pima Bajo, Mayo, Tubar, Seri, Cocopah, Språket yaqui, Copala Triqui Rediger på Wikidata
Høyde o.h.592 meter
Nettsidewww.sonora.gob.mx/
Kart
Sonora
29°50′00″N 110°57′00″V

Sonora er en av Mexicos 31 delstater, og befinner seg i landets nordvestre del. Mot nord har Sonora grense mot Arizona, USA, mot øst ligger delstaten Chihuahua, mot sør Sinaloa og mot vest Baja California. Sonora har også en lang kyst mot Californiabukta (Mar de Cortés på spansk). I utstrekning er Sonora den nest største delstaten, med en utstrekning på 179 503 km², større enn Nord-Norge, Trøndelag og Møre og Romsdal til sammen. Det bor om lag 2,7 millioner mennesker i Sonora, eller ca. 12 mennesker per kvadratkilometer. Hovedstaden heter Hermosillo og ligger i en oase midt i Sonora-ørkenen.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Solnedgang i Sonoraørkenen

Det meste av territoriet er preget av Sonoraørkenen, som også strekker seg inn i California og Arizona. I tillegg går fjellkjeden Sierra Madre Occidental i nord-sørretning gjennom staten. Et annet fjell er Cerro del Pinacate i Cabeza Prieta-fjellene, 1 390 moh. I nordvest renner elva Colorado inn fra USA og danner et lavtliggende området som er preget av intens jordbruk. Utenfor kysten ligger det flere øyer. Haiøya (Isla Tiburón) er Mexicos største øy med 1 208 km² (litt mindre enn Senja).

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Kvegdrift og gruvedrift er tradisjonelt de viktigste næringsveiene. Imidlertid er det også en sterk vekst i antallet maquiladoras, fabrikker som lager ferdigvarer til markedene i USA og Canada.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Befolkningen øker sterkt i Sonora. Det er først og fremst på grunn av innvandring fra fattigere områder sør i Mexico, og innvandrerne jobber først og fremst i den nye industrien som blomstrer opp langs grensen i nord. Urfolksgrupper som seri, yaquí og mayo hører hjemme i Sonora, men de aller fleste innbyggerne er mestiser.

Se også[rediger | rediger kilde]