Chihuahua (delstat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chihuahua

Flagg

Våpen

Kart over Chihuahua

LandMexicos flagg Mexico
StatusDelstat
Grunnlagt1824
HovedstadChihuahua
Postnummer31
Areal247 455 km²
Befolkning3 406 465 (2010)
Bef.tetthet13,77 innb./km²
SpråkNorthern Tepehuan, Lowland Tarahumara, Central Tarahumara, Guarijio, Pima Bajo, Tubar, Northern Tarahumara, Southwestern Tarahumara, Southeastern Tarahumara Rediger på Wikidata
Nettsidewww.chihuahua.gob.mx/
Kart
Chihuahua
28°38′21″N 106°04′24″V

Chihuahua er en delstat nord i Mexico. Det er landets største delstat, og har en utstrekning på 247 455 km², eller like stort som Norge sør for Vestfjorden. Befolkningen er på ca. 3,4 millioner innbyggere (2010). Chihuahua by er hovedstaden, med ca. 800 000 innbyggere, mens Ciudad Juárez er den største byen med ca. 1,2 millioner innbyggere. Delicias, Parral, Cuauhtémoc, Nuevo Casas Grandes og Camargo er andre viktige byer i Chihuahua.

Chihuahua grenser mot Coahuila i øst, Durango i sør og Sonora i vest.

Guvernøren heter César Horacio Duarte Jáquez,[1] og han representerer PRI, det institusjonelle revolusjonspartiet.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Den aller største delen av Chihuahua er ørken og stepper, men det finnes også fjellkjeder som går i nord/sør-retning, med furuskoger. Fjellet Cerro San Jose går opp til 2700 meter over havet. Grensa mot USA dannes av elva Río Bravo del Norte, i USA og Norge kjent som Rio Grande. I elvedalen er det viktig jordbruk, noe som tærer på vannressursene i området.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ruinene i Paquimé

Før spanjolenes ankomst var det meste av området befolket av jeger- og sankerkulturer. Ruinene i Paquimé, nordvest i delstaten, vitner likevel om en høykultur basert på jordbruk. Paquimé hadde kanskje 10 000 innbyggere, og eksisterte fra rundt 900 til 1340. Kulturen minner både om pueblo-kulturen i sørvestre USA og toltekernes kultur i det sentrale Mexico. I 1340 ble Paquimé plyndret, muligens av apasje-folket, og forlatt.

Spanjolene etablerte seg i Ciudad Juárez i 1659 og Chihuahua by i 1708. Begge bosetningene var imidlertid svært utsatt for angrep fra apasjer og comancher, og veksten var derfor kun langsom. På slutten av 1800-tallet ble imidlertid kvegdriften svært viktig for området. Under revolusjonen 1910–20 brukte Pancho Villa Ciudad Juárez som utgangspunkt for sine angrep på regjeringsstyrkene i sør.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Sentrum av Chihuahua by

Befolkningen i staten er svært sammensatt på grunn av innvandring fra andre delstater lenger sør. Eksempelvis er 74,5 % av befolkningen i Ciudad Juárez første- eller andregenerasjons innvandrere.

Noen isolerte grupper av urfolk holder fremdeles til i delstaten, og mest kjent er tarahumara-folket, som selv kaller seg raramuri – «de som løper». Grupper av europeere holder også til i området; mest kjent er de tysktalende mennonittene.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Chihuahua er blant de mer velstående delstatene i Mexico, og først og fremst er det en stor industri i Ciudad Juárez. Såkalte maquiladoras produserer ferdigvarer for markedene i USA og Canada, noe som skaffer arbeid til mange. Jordbruk, først og fremst kvegdrift, er også viktig. Turisme, først og fremst i form av dagturisme til Ciudad Juárez fra El Paso, er også viktig. Turistene er der både for å ha det moro, kjøpe billige medisiner og få sett over tennene hos rimeligere meksikanske tannleger.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «milenio.com». Arkivert fra originalen 13. oktober 2012. Besøkt 20. mai 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]