Hopp til innhold

Tabasco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den sterke sausen, se Tabasco (varemerke).
Tabasco

Flagg

Våpen

Kart over Tabasco

LandMexicos flagg Mexico
Grunnlagt1824
HovedstadVillahermosa
Postnummer86000–86999
Retningsnummer913
Areal24 738 km²
Befolkning2 402 598[1] (2020)
Bef.tetthet97,12 innb./km²
SpråkAyapa Zoque, Tabasco Nahuatl, Chontal-maya, Yukatansk maya, Francisco León Zoque Rediger på Wikidata
Høyde o.h.21 meter
Nettsidewww.tabasco.gob.mx/
Kart
Tabasco
17°58′00″N 92°34′00″V

Tabasco (historisk staves navnet også Tobasco) er en delstat i Mexico og ligger på den nordlige del av det lave eidet Tehuantepec, Mexicos smale «midje» mellom Mexicogolfen og Stillehavet. Delstaten grenser til delstatene Veracruz i vest, Chiapas i sør og Campeche i nordøst. I øst grenser Tabasco mot departementet Petén i Guatemala. I nord ligger Mexicogolfen. Tabasco har om lag 2,2 millioner innbyggere (2010). Delstatshovedstaden og den største byen er Villahermosa.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Det meste av Tabasco er lavtliggende regnskog. Langs kysten mot Campechebukta er det laguner og sumpområder, mens landet innenfor er preget av jordbruk og skogområder. Den vannrike Usumacinta-elva renner igjennom delstaten fra Guatemala. På grensa mot Chiapas finnes det et åsland med topper over 900 meter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Olmekisk steinhode utstilt i Villahermosa

I Tabasco blomstret olmekerkulturen, den eldste av høykulturene i Mexico, i århundrene før Kristi Fødsel. Det største senteret var La Venta. Området inngikk også i mayaområdet, og den vestligste av deres bystater var Comalcaldo nær Villahermosa. I 1519 gikk spanjolene i land her på vei mot erobringen av aztekerriket, men først rundt 1540 var området sikret for spanjolene. I kolonitida foregikk det et begrenset handelsjordbruk i området, som stadig ble forstyrret av piratangrep.

Området var svært avsides og underutviklet fram til det 20. århundret, da eksport av kakao og bananer førte til økonomisk fremgang. Oljealderen har helt forandret Tabasco og gjort den til et økonomisk drivhjul i Mexico.

Fra slutten av oktober til november 2007 ble hele delstaten rammet av en kraftig flom.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Tabascos økonomi hviler på et rikt handelsjordbruk med sukker, bananer og kakao. Olje er imidlertid nå den viktigste næringsveien.

Ymse[rediger | rediger kilde]

Den, for meksikanere, milde chilisausen med samme navn stammer fra Louisiana, USA, og har ingen forbindelse med delstaten.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.inegi.org.mx/programas/ccpv/2020/; Mexicos manntall av 2020; utgiver: Mexicos statistikkbyrå.