Sinaloa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sinaloa

Flagg

Våpen

Kart over Sinaloa

LandMexicos flagg Mexico
Grunnlagt1831
HovedstadCuliacán
Postnummer80-82
Areal57 377 km²
Befolkning2 767 761 (2010)
Bef.tetthet48,24 innb./km²
SpråkNorthern Tepehuan, Mayo, Tubar Rediger på Wikidata
Høyde o.h.139 meter
Nettsidewww.sinaloa.gob.mx
Kart
Sinaloa
25°00′10″N 107°30′10″V

Sinaloa er en av Mexicos 31 delstater, og befinner seg nordvest i landet. Sinaloa grenser i nord til Sonora, mot øst langs Sierra Madre occidental-fjellene til Chihuahua og Durango og mot sør til Nayarit. Arealet er på 57 377 km², og befolkningen er på 2,8 millioner (2010). Hovedstaden er Culiacán, med ca. 700 000 innbyggere. Andre viktige byer er badebyen Mazatlán og Los Mochis.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Primærnæringene står sterkt i Sinaloa, og det er en av Mexicos viktigste fiskeridelstater. Delstaten har rike vannressurser, og er dermed et viktig jordbruksområde, kjent som «El granero de México», Mexicos kornkammer.

Uoffisielt er også Sinaloa kjent for å være sentrum for kokainsmugling fra Sør-Amerika til USA.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Musikken fra Sinaloa er kjent i hele den spansktalende verden som «Banda» (eller Tambora). Elegant kledde banda-orkestre med rikelig av trompeter, gitarer og trommer rykker i dansefoten til de fleste. Ballspillet hulama, som har prekolumbiske røtter, praktiseres ennå i delstaten.

Interessant i Sinaloa[rediger | rediger kilde]

Mazatlán

En av verdens flotteste togreiser, i dalen Barranca del Cobre, går fra Los Mochis, Sinaloa, til Chihuahua med Ferrocarril Chihuahua al Pacífico. Tre ganger dypere enn Grand Canyon er dette et av verdens underverk. Byen El Fuerte ble grunnlagt i 1564, og var tidligere hovedstad i delstaten. Nå er dette en perle i kolonistil. Mazatlán er en kjent badeby med flotte strender ved Stillehavet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]