Aguascalientes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aguascalientes

Flagg

Våpen

Kart over Aguascalientes

LandMexicos flagg Mexico
StatusDelstat
Grunnlagt1835
HovedstadAguascalientes
Postnummer20
Retningsnummer495
Areal5 618 km²
Befolkning1 184 996 (2010)
Bef.tetthet210,93 innb./km²
Høyde o.h.1 926 meter
Nettsidewww.aguascalientes.gob.mx/
Kart
Aguascalientes
22°03′N 102°18′V

Aguascalientes er en av de minste delstatene i Mexico. Arealet på 5 618 km² er bare hårfint større enn Oslo og Akershus, og befolkningen lå i 2010 på ca. 1,2 millioner. Delstaten grenser til Zacatecas i nord og Jalisco i sør. Aguascalientes består av elleve kommuner. Innbyggerne kalles hidrocálidos, et ordspill på betydningen av navnet, «varme vann», som delstaten har etter de varme kildene i området.

Delstatshovedstaden er byen Aguascalientes.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Delstaten er relativt fruktbar, men har også en del fjell. Høyest rager Sierra Fría («Kaldfjellet») med 3 050 moh. Hovedstaden ligger på ca. 1 800 moh. Den viktigste elva i delstaten, San Pedro Aguascalientes, er vannførende kun få måneder om sommeren på grunn av alle demningene langs løpet. Klimaet er temmelig tørt, med regntid på sommeren, og med temperaturer mellom 17 og 20 °C året rundt.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Hovedstaden Aguascalientes er en viktig industriby, med variert industri; blant annet produseres bilen Nissan her. Jordbruk er viktigst for resten av delstaten, med produksjon av mais, bønner, chili, guava, vindruer mm. Kvegdrift er viktig på de tørrere arealene, og Aguascalientes er en viktig leverandør av okser til en av Mexicos nasjonale lidenskaper, nemlig tyrefekting.

Befolkning og kultur[rediger | rediger kilde]

Aguascalientes har landets laveste andel urfolk; kun ca. 3 000 mennesker snakker et av landets opprinnelige språk. Delstaten opplever for tiden en sterk vekst i folketallet. Feria de San Marcos i april feires med religiøse opptog, utstillinger, tyrefekting, charrea (rodeo), hanekamper og konserter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Katedralen i Aguascalientes by

I 1522 opplevde Aguascalientes sitt første spanske besøk, da Pedro de Alvarado ble slått tilbake i sitt forsøk på å undertvinge det lokale urfolket. Først i 1575 ble det etablert en garnison her for å trygge sølvtransportene fra Zacatecas til Mexico by. Da de innfødte var pasifisert, blomstret byen opp som et sentrum for et rikt jordbruk. Historien sier at en lokalpolitikers vakre kone gav diktatoren Santa Anna et kyss på munnen mot at lille Aguascalientes skulle bli egen delstat.

Interessant i Aguascalientes[rediger | rediger kilde]

Hovedstaden Aguascalientes er nok en av Mexicos mange byer i kolonistil, med kirker og palasser i barokkstil. Aguascalientes utmerker seg imidlertid med et rikt kulturliv og en livlig atmosfære. Det er varme kilder i området, som seg hør og bør ved en by som kaller seg «varme vann».

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]