Colima

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Colima

Flagg

Våpen

Kart over Colima

LandMexicos flagg Mexico
StatusDelstat
Grunnlagt9. desember 1856
HovedstadColima
Postnummer28000–28999
Retningsnummer312
Areal5 625 km²
Befolkning2 748 391 (2010)
Bef.tetthet488,6 innb./km²
Høyde o.h.343 meter
Nettsidewww.colima-estado.gob.mx/
Kart
Colima
19°05′00″N 103°57′00″V

Colima er en av Mexicos minste delstater. Den befinner seg på stillehavskysten, med nabodelstatene Jalisco i nord og Michoacán i sør. Hovedstaden Colima by har 150 000 innbyggere, og ligger midt i delstaten.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Colima er en liten delstat, men med høye fjell. Høyest når Nevado de Colima (4330 moh), som har navnet sitt etter snøen som av og til legger seg på toppen. Fuego de Colima (3960 moh) er en aktiv vulkan med stadige utbrudd. Potensielt er Fuego de Colima også en trussel mot Colima by. I tillegg ligger også delstaten i den mest aktive jordskjelvssonen i Mexico. Delstaten har en smal kystslette med tropisk klima, mens temperaturen avtar jo høyere opp man kommer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra ca. 200 f.Kr. blomstret høykulturene i Colima, og på 250 steder i delstaten har man funnet keramikk av høy kvalitet. Mange kulturtrekk skiller seg sterkt fra resten av Mexico, men finnes igjen lengre sør. Dermed kan innbyggerne i Colima ha hatt kontakt sjøveien med kulturer langt borte.

I århundrene før den spanske erobringen var området dominert av Chimalhuacán-føderasjonen av fire kongedømmer. To spanske ekspedisjoner fra Mexico by ble slått tilbake før Gonazalo de Sandoval, en av Hernán Cortés' offiserer erobret området i 1523. Samme året ble Colima by grunnlagt, en av de eldste i Ny-Spania. Byen ble flyttet til sitt nåværende sted i 1527. Den spanske erobringen var total, og i dag er det få spor av urfolkskultur i Colima. Mot slutten av året 1810 ble Colima erobret av den meksikanske frigjøringsbevegelsen, men ble gjenerobret av Spania i 1811. I 1857 ble Colima egen delstat.

Interessant i Colima[rediger | rediger kilde]

Comala
Playa Santiago i Manzanillo

Hovedstaden Colima by har en lang historie, men har blitt ødelagt av så mange jordskjelv at det ikke er mye historie å se. Mot nord ligger landsbyer som Comala og Suchitlán, som er kjent for sitt håndverk. På kysten ligger det flere badebyer, mest kjent er Manzanillo.

Se også[rediger | rediger kilde]