Durango (delstat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Durango

Flagg

Våpen

Kart over Durango

LandMexicos flagg Mexico
Grunnlagt1824
Oppkalt etterDurango
HovedstadVictoria de Durango
Postnummer34
Areal123 451 km²
Befolkning1 632 934 (2010)
Bef.tetthet13,23 innb./km²
SpråkHuichol, Southwestern Tepehuan, Western Durango Nahuatl, Southeastern Tepehuán, Eastern Durango Nahuatl Rediger på Wikidata
Høyde o.h.1 966 meter
Nettsidewww.durango.gob.mx/
Kart
Durango
24°56′05″N 104°54′43″V

Durango er en av Mexicos 31 delstater. Den er en stor delstat og ligger nord i landet. Den grenser mot Chihuahua i nord, mot Coahuila i nordøst, mot Zacatecas i sørøst, mot Nayarit i sør og i vest mot Sinaloa. Delstaten er svært stor, 123 451 km², omtrent som Nord-Norge og Nord-Trøndelag til sammen, og befolkningstallet ligger på 1,6 millioner innbyggere. Hovedstaden heter Victoria de Durango.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Byen og delstaten Durango er oppkalt etter Durango, en by i spansk Baskerland. «Victoria de Durango» er til ære for Mexicos første president, Guadalupe Victoria.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Fjellkjeden Sierra Madre Occidental fyller opp den vestre delen av delstaten, mens de midtre og østre delene utgjør en høyslette. Store deler av området er tørt og ørkenaktig, men noen elver kommer ned fra fjellene. Det finnes en del furuskog i fjellområdene. I en del områder er det jordbruk ved hjelp av irrigasjon, særlig i Laguna-området

Historie[rediger | rediger kilde]

Katedralen i Victoria de Durango

Området var før den spanske erobringen bebodd av nomadestammer. De ytte sterk motstand mot spanjolene, og først i 1563 ble hovedstaden Durango grunnlagt av baskeren Francisco de Ibarra. Gjennom hele kolonitida var området preget av kvegdrift og gruvedrift.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Kvegdrift, skogsdrift og gruvedrift har tradisjonelt vært de viktigste næringene i Durango. I tillegg har jordbruk ved hjelp av kunstig vanning kommet til, og det dyrkes mais, hvete, bomull, tobakk og annet. En god del industri er også etablert i området Laguna og i delstatshovedstaden.

Interessant i Durango[rediger | rediger kilde]

Delstatshovedstaden Durango er en ren, velstelt og vakker by, med en kjerne i kolonistil. Rundt byen ligger flere "westernbyer", bygd opp som filmkulisser for westerfilmer. Sierra Madre Occidental-fjellene byr på fossefall, dype skoger og urørt natur.

Se også[rediger | rediger kilde]