Hopp til innhold

Guerrero

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guerrero

Flagg

Våpen

Kart over Guerrero

LandMexicos flagg Mexico
StatusDelstat
Ligger vedStillehavet (retning ut fra posisjon: sørvest)
Grunnlagt1858
Oppkalt etterVicente Guerrero
HovedstadChilpancingo
Postnummer39
Areal63 621 km²
Befolkning3 388 768 (2010)
Bef.tetthet53,26 innb./km²
Språk
Guerrero Amuzgo, Ometepec Náhuatl, Coatepec Nahuatl, Guerrero Nahuatl, Chazumba Mixtec, Yoloxóchitl Mixtec, Chol, Ayutla Mixtec, Tlamacazapa Nahuatl, Yutanduchi Mixtec, Western Juxtlahuaca Mixtec, Itundujia Mixtec, Alacatlatzala Mixtec, Tlacoapa Me'phaa, Azoyú Me'phaa, Malinaltepec Me'phaa, Alcozauca Mixtec, Acatepec Me'phaa, Metlatónoc Mixtec Rediger på Wikidata
Høyde o.h.1 161 meter
Nettsidewww.guerrero.gob.mx/
Kart
Guerrero
17°36′47″N 99°57′00″V

Guerrero er en av Mexicos 31 delstater, og befinner seg sør for Mexico by. Guerrero grenser i nordvest til delstaten Michoacán, i nord til delstatene México, Morelos og Puebla, og i vest til Oaxaca. Mot sør har Guerrero kystlinje mot Stillehavet. Staten har et areal på 64 621 km², omtrent som Nordland og Troms til sammen. Staten er oppkalt etter Vicente Guerrero, en av landets helter i kampen for uavhengighet på begynnelsen av 1800-tallet. Største by i Guerrero er den kjente badebyen Acapulco, mens den mindre byen Chilpancingo, midt i delstaten, er hovedstad. Den sittende guvernøren i Guerrero er Ángel Aguirre Rivero.

Det meste av staten var underlagt aztekerne i perioden før den spanske erobringen. Fra 1500-tallet var Taxco en av Mexicos viktigste sølvbyer. Acapulco var utgangspunktet for handelen med Filippinene, en spansk besittelse som ble kolonisert ut fra Mexico fra 1572 av. Under uavhengighetskrigen 1810–21 var delstatshovedstaden Chilpancingo i 1813 åsted for den første store kongressen for uavhengighetskjemperne. I 1940 ble motorveien mellom Mexico by og Acapulco bygd, noen som førte til en rask utbygging av stillehavskysten for turisme.

Geografi og klima

[rediger | rediger kilde]

Guerrero er meget fjellrikt, og preget av de to fjellkjedene Sierra Madre del Sur og las Sierras del Norte. Mellom de to fjellkjedene ligger elvedalen rundt Río Balsas. Store deler av staten er skogkledd, men det finnes en del jordbruk. Hovedproduktene er mais, sesam, soya, ris, tomater, lime, melon, grapefrukt, vannmelon, peanøtter og mango. Klimaet er tropisk langs kysten og mer temperert i høylandet, og regntida faller på sommeren.

Playa Linda i Ixtapa i Guerrero

Den kjente badebyen Acapulco er Guerreros største trekkplaster, kjent for sine flotte, beskyttede strender langs Bahía de Acapulco. Det finnes også andre feriesteder, for eksempel Ixtapa, som ble bygd ut på 1980-tallet, og Zihuatanejo, som er mer frittvoksende og meksikansk. Den historiske sølvbyen Taxco i høylandet er en av Mexicos mest maleriske byer.