Hopp til innhold

Guanajuato (delstat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guanajuato

Flagg

Våpen

Kart over Guanajuato

LandMexicos flagg Mexico
Grunnlagt1823
HovedstadGuanajuato
Postnummer36, 37, 38xxx
Areal30 608 km²
Befolkning5 486 372 (2010)
Bef.tetthet179,25 innb./km²
SpråkChichimeca Jonaz, Querétaro Otomi Rediger på Wikidata
Høyde o.h.2 072 meter
Nettsidewww.guanajuato.gob.mx/
Kart
Guanajuato
21°01′08″N 101°15′46″V

Guanajuato er en av Mexicos 31 delstater, og befinner seg i den sentrale delen av landet. Mot vest ligger Jalisco, mot nord Zacatecas og San Luis Potosí, mot øst Querétaro og mot sør Michoacán. Arealet på 30 608 km² er kun litt større enn Hedmarks. Folketallet lå i 2010 på 5 486 372, fordelt på 46 kommuner. Guanajuato by er hovedstad, mens León er den største byen med ca. 1,1 million innbyggere.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet Guanajuato kommer fra purépecha-språket. Sannsynligvis er det avledet av quanax (frosk) og huato (klippe), fordi noen klipper nær byen Guanajuato ligner på frosker.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Delstaten kan geografisk deles inn i tre: I nord ligger Los Llanos del norte, en tørr region med gressletter og fjell. Midt i ligger Sierra de Guanajuato-fjellene, med juv, slukter og avsatser, samt noen mindre sletter. Mot sør ligger de fruktbare slettene i El Bajío. Dette fruktbare landet får ca. 700 mm regn i året, nok til et intensivt og lønnsomt jordbruk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Valencia-gruva i utkanten av Guanajuato by
Kirka og Hidalgo-statuen i Dolores Hidalgo, hvor Mexicos uavhengighet ble erklært 16. september 1810

I århundrene før den spanske erobringen av Mexico var Guanajuato dominert av purépecha-folket. Funnet av sølv i Zacatecas, nord for Guanajuato, førte til at området ble finkjemmet for sølvforekomster, og etter hvert ble gruvedrift startet opp flere steder i delstaten, de viktigste i Guanajuato by, hvor 30–40 % av verdens sølv ble utvunnet i kolonitida. Dette ser vi i dag i form av vakre kolonibyer flere steder i delstaten.

De rike og selvbevisste sølvbaronene så seg imidlertid lei på det spanske vanstyret og favoriseringen av «peninsulares», folk født i Spania. 16. september 1810 erklærte Miguel Hidalgo Mexicos uavhengighet i byen Dolores Hidalgo, og de første byene som ble erobret, var San Miguel de Allende, Celaya og Guanajuato by, alle i delstaten. Senere tok spanjolene byene tilbake, og hevnet seg grusomt med arrestasjoner, tortur og henrettelser.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Delstaten er blant de rikere delstatene i Mexico, og har en variert industri. Industrisentra er León, Salamanca, Celaya og Irapuato. Jordbruket er også viktig, og det dyrkes korn, grønnsaker og frukt. Jordbærene fra Irapuato er landskjente i Mexico.

Interessant i Guanajuato[rediger | rediger kilde]

Guanajuato by

Guanajuato by er en av Mexicos vakreste sølvbyer, med kirker og palasser i kolonistil. Byen ligger i en kløft, og har smale, svingete gater, mest kjent er Callejón del Beso (Kyssesmuget). Festival Internacional Cervantino, en internasjonal teaterfestival, finner sted hvert år i oktober.

Andre severdigheter[rediger | rediger kilde]

  • Byen Dolores Hidalgo er like viktig for meksikanere som Eidsvollsbygningen for nordmenn, fordi uavhengigheten første gang ble erklært her.
  • San Miguel de Allende er en annen vakker sølvby, og her finnes et internasjonalt kunstmiljø.
  • Den største byen, León, har nok mindre arkitektur, men har den beste shoppingen, nemlig de elegante produktene fra byens skoindustri.
  • Cerro del Cubilete er et fjell med en Kristus-statue på toppen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]