Morelos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Morelos

Flagg

Våpen

Kart over Morelos

LandMexicos flagg Mexico
StatusDelstat
Grunnlagt1869
HovedstadCuernavaca
Postnummer62
Areal4 893 km²
Befolkning1 777 227[1] (2015)
Bef.tetthet364,26 innb./km²
SpråkIsthmus-Cosoleacaque Nahuatl, Mösiehuali̲, Central Otomi, Morelos Nahuatl, Loxicha Zapotec, Yavesía Zapotec, Tlamacazapa Nahuatl, Itundujia Mixtec Rediger på Wikidata
Høyde o.h.1 169 meter
Nettsidewww.morelos.gob.mx/
Kart
Morelos
18°44′51″N 99°04′13″V

Delstatsregjeringspalasset i Cuernavaca

Morelos er en av Mexicos 31 delstater og befinner seg i den sentrale delen av landet. I nord grenser Morelos til Distrito Federal (Mexicos føderale distrikt), til delstaten México, i sør til Guerrero og i øst til Puebla. Dette er en av Mexicos minste delstater i utstrekning, med et areal på 4 893 km², omtrent som Akershus fylke. Befoklkningen ligger på ca. 1,8 millioner innbyggere. Hovedstaden er Cuernavaca, et kjent utfluktsmål for mange innbyggere i den nærliggende Mexico by. José María Morelos, en av heltene fra den meksikanske uavhengighetskrigen 1810–21, er opphavet til delstatens navn.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Morelos ligger i det meksikanske høylandet, og er fjellrikt. Den høyeste toppen er Popocatépetl, 5452 meter høyt. Den sentrale delen er imidlertid et dalføre rundt hovedstaden Cuernavaca som ligger i ca. 1500 meters høyde. Her er klimaet noe varmere enn i Mexico by, og en del tropiske vekster som ikke gror i Mexico by, finnes her.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det frodige dalføret rundt Cuernavaca spilte en rolle under alle tidlige kulturer i det sentrale meksikanske høylandet. Rundt 1200 ble området intensivt oppdyrket av en kultur som kalles Tlahuica, med hovedstad i Cuernavaca. Rundt 1370 ble de undertvunget av aztekerne, og gjorde sterk motstand mot spanjolene da de kom i 1521. Morelos er også kjent fra den meksikanske revolusjonen, da Emiliano Zapata opererte fra området, og ble myrdet i 1919.

Interessant i Morelos[rediger | rediger kilde]

Xochicalco, del av UNESCOs verdenarvsliste, Las Pilas og Coatetelco er de viktigste arkeologiske stedene i delstaten. Klosterkirken i Tepoztlán er en skatt fra kolonitida. Delstatshovedstaden Cuernavaca har mange historiske bygninger fra de aller første tiårene av spansk herredømme i Mexico, og er preget av en verdensvant atmosfære.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]