Tamaulipas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tamaulipas

Flagg

Våpen

Kart over Tamaulipas

LandMexicos flagg Mexico
StatusDelstat
Ligger vedMexicogolfen (retning ut fra posisjon: øst)
Rio Grande (retning ut fra posisjon: nord)
Grunnlagt1824
HovedstadCiudad Victoria
Postnummer87-89
Areal80 175 km²
Befolkning3 268 554 (2010)
Bef.tetthet40,77 innb./km²
Høyde o.h.126 meter
Nettsidewww.tamaulipas.gob.mx/
Kart
Tamaulipas
24°17′14″N 98°33′48″V

Tamaulipas er en delstat nordøst i Mexico. Den grenser til de meksikanske delstatene Nuevo León i vest, San Luis Potosí og Veracruz i sør. Mot øst har Tamaulipas en lang kyst mot Mexicogolfen, og mot nord ligger den amerikanske delstaten Texas. Befolkningen ligger på litt over tre millioner mennesker, og utstrekningen er på 80 175 km².

Hovedstaden i Tamaulipas er Ciudad Victoria, andre viktige byer er Altamira, Ciudad Madero, Ciudad Mante, Matamoros, Nuevo Laredo, Reynosa og Tampico.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet på staten er avledet av det huastekiske ordet Tamaholipa. Betydningen er noe uklar, men det kan bety «stedet med høye fjell».

Før den spanske erobringen bodde det ulike stammer i området, og den mest betydningsfulle var huastekerne. Den florentinske oppdagelsesreisende og kartografen Amerigo Vespucci (som ordet Amerika er avledet av), besøkte også Tamaulipas på 1500-tallet, og skrev at de innfødte kalte sitt land Lariab. I 1554 ble byen Tampico grunnlagt, men territoriet var svært utsatt for angrep fra den opprinnelige befolkningen. De ble i sin tur enten utryddet eller gjort til slaver. I 1732 kom José de Escandón til området, og påbegynte et aggressivt program for kolonisering og passivisering av urfolket i området.

Etter den meksikanske uavhengigheten i 1821 følte mange i Tamaulipas en avstand til den meksikanske sentralregjeringen. I 1840 ble så la República de Río Grande (Republikken Rio Grande) grunnlagt uavhengig av den meksikanske sentralregjeringen. Denne ble imidlertid fort slått ned av meksikanske tropper. Under borgerkrigen i Mexico (1910–20) fant det sted flere viktige slag i Tamaulipas.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Tamaulipas er svært i utstrekning, og krysses av Krepsens vendekrets. Klimaet varerer mye, mot kysten, spesielt i sørøst, er det fuktig og varmt, mot nordøst er det mer temperert med regntid om sommeren. I innlandet og i fjellet er det tørt. Mot nord ligger lavlandet rundt elva Río Bravo del Norte, kjent i USA som Rio Grande. Mot vest ligger fjell og ørkenstrøk, mens kystområdene i sør er skogkledde.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Tamaulipas tilhører de mer utviklede nordlige statene i Mexico, og nærheten til Texas merkes godt i økonomien. Over statens 15 grenseoverganger til Texas går 30% av Mexicos internasjonale handel. Nuevo Laredo (Tamaulipas) og Laredo (Texas) er den aller viktigste grenseovergangen. Over denne grenseovergangen går 28% av NAFTAs (den nordamerikanske frihandelssonen) handel. Grensebyene mot Texas vokser enormt, og her lages forbruksvarer for markedene i USA og Canada i maquiladoras, fabrikker. Petrokjemisk industri er viktig i Altamira, Ciudad Madero og Tampica. Næringsmiddelindustri er viktig i store deler av delstaten.

Jordbruket er også viktig. Mot nord dyrkes det bygg, hvete, mais og bomull, mens man i tillegg i sør kan dyrke sitrusfrukter, sukkerrør osv. Kjøtt- og melkeproduksjoner er også stor. Kveg fra Tamaulipas eksporteres til hele Mexico og til USA. Svin, sau, geit og fjørfe som kylling og kalkun betyr også mye. Birøkt inngår også i jordbruksproduksjonen.

Se også[rediger | rediger kilde]