Nayarit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nayarit

Flagg

Våpen

Kart over Nayarit

LandMexicos flagg Mexico
StatusDelstat
Grunnlagt1. mai 1917
HovedstadTepic
Postnummer63
Areal27 815 km²
Befolkning1 084 979 (2010)
Bef.tetthet39,01 innb./km²
SpråkEl Nayar Cora, Santa Teresa Cora, Huichol, Southwestern Tepehuan, Western Durango Nahuatl, Southeastern Tepehuán, Eastern Durango Nahuatl Rediger på Wikidata
Høyde o.h.278 meter
Nettsidewww.nayarit.gob.mx/
Kart
Nayarit
22°N 105°V

Nayarit er en av de mindre av Mexicos 31 delstater, og er en kyststat mot Stillehavet som også grenser til Sinaloa, Durango og Zacatecas mot nord og nordøst, og mot Jalisco i sør. Hovedstaden heter Tepic. Arealet er på 27 815 km², og befolkningstallet er på litt over én million mennesker.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer av nahuatl og betyr sønn av guden i himmelen og på sola.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Det meste av Nayarit er lavland langs stillehavskysten, med mange fine strender og flere laguner i kystområdet. Området gjennomstrømmes av flere korte elver. Utenfor kysten ligger øygruppa Islas Marías og flere andre mindre øyer. Mot øst stiger landet mot fjellkjeden Sierra Madre Occidental, blant annet finnes flere sloknede vulkaner i delstaten. Klimaet er tropisk på kystsletta, med regntid på sommeren. Temperaturen avtar med høyden.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

De aller fleste innbyggerne i Nayarit tilhører Mexicos største befolkningsgruppe, mestisene, som er en blanding av spansktalende og urfolk. To urfolkskulturer står imidlertid sterkt i delstaten, huichol-folket med ca. 17 000 individer, og cora-folket med ca. 16 000 individer. I tillegg finnes det noen andre mindre grupper. Urfolksgruppene finnes først og fremst i avsidesliggende deler av delstaten.

Befolkningsøkningen, som tidligere var sterk, er nå dempet på grunn av stor utvandring til Baja California og Canada.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Nuevo Vallarta, Nayarits del av feriestedet Puerto Vallarta

Jordbruk er viktig i delstaten, og blant annet dyrkes det sukkerrør, bananer og tobakk. Turismen spiller en stadig større rolle. Ett av Mexicos største badesteder, Puerto Vallarta, ligger dels i Nayarit, dels i Jalisco. Lenger nord ligger San Blas, som også er et viktig badested.

Interessant i Nayarit[rediger | rediger kilde]

De fleste turistene kommer for å oppleve de flotte strendene. I tillegg ønsker mange å besøke Mexcaltitán, også kalt Mexicos Venezia. Denne landsbyen ligger ute i en lagune, og regnes som aztekernes urhjem.

Se også[rediger | rediger kilde]