San Luis Potosí

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
San Luis Potosí

Flagg

Våpen

Kart over San Luis Potosí

LandMexicos flagg Mexico
StatusDelstat
Grunnlagt1823
HovedstadSan Luis Potosí
Postnummer78
Areal60 983 km²
Befolkning2 585 518 (2010)
Bef.tetthet42,4 innb./km²
SpråkHuastekisk, Western Huasteca Nahuatl, Northern Pame, Central Pame Rediger på Wikidata
Høyde o.h.1 638 meter
Nettside
Kart
San Luis Potosí
22°36′12″N 100°25′47″V

San Luis Potosí er en av Mexicos 31 delstater. Dette er en innlandsstat i overgangen mellom det fruktbare Sentral-Mexico og det tørre Nord-Mexico. I nord grenser San Luis Potosí til Nuevo León, i nordøst mot Tamaulipas, i øst mot Veracruz, i sørøst mot Hidalgo, i sør mot Querétaro og Guanajuato, i sørøst mot Aguascalientes og i vest mot Zacatecas og Jalisco. Arealet er på 60 983 km², og befolkningen er på ca. 2,6 millioner mennesker (2010). Hovedstaden heter også San Luis Potosí.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Potosí viser til den bolivianske byen av samme navn. Da det ble funnet sølv i San Luis Potosí, håpet man selvsagt at sølvårene her skulle være like rike som i den legendariske sølvbyen Potosí.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Cascada de Minas Viejas

Det meste av delstaten ligger i høylandet, og gjennomsnittlig høyde er ca. 2000 meter. For det meste er også et tørt klima fremherskende, med forholdsvis lave temperaturer for breddegraden. Mot øst faller imidlertid landet bratt ned i en tropisk dal, la Huasteca Potosina. Her er klimaet varmere og fuktigere, og vannrike elver skjærer gjennom et dramatisk landskap av fjell, dype daler og klipper.

Historie[rediger | rediger kilde]

Huichol-kvinner i Real de Catorce
San Francisco-kirken i San Luis Potosí by

Før den spanske erobringen av Mexico var området delt i tre kulturområder. La Huasteca Potosina, det tropiske lavlandet, var befolket av huastekernasjonen. Denne nasjonen hadde i århundrer en rik kulturell blomstring i delstatene Veracruz, Tamaulipas og San Luis Potosí, og det finnes flere arkeologiske utgravningssteder i delstaten. På 1400-tallet ble de imidlertid erobret av aztekerne. Den midtre delen av landet var befolket av otomí- og pame-nasjonene. Disse folkene dannet overgangen mellom jordbruksområdene i sør og jeger/sankerkulturene i nord. Mot nord bodde ulike folkeslag som av aztekerne foraktelig ble kalt chichimecas, ("barbarer"). De levde som nomader.

På 1570-80-tallet etablerte misjonærer seg i de sørlige områdene. Men funnet av sølv rundt 1590 satte fart i den spanske bosettingen, og i 1592 ble San Luis Potosí by grunnlagt. Urfolk fra nasjoner som Tlaxcala, otomí og purépecha ble bragt inn for å arbeide i gruvene og på haciendaene. På 1700-tallet var området kjent for den harde behandlingen urfolket fikk i gruvene. I 1767 fant et opprør sted som følge av at jesuittene ble kastet ut av det spanske riket. Jesuittene behandlet nemlig urfolket bedre.

I 1863 ble San Luis Potosí erklært for hovedstad i Mexico av Benito Juárez. Mexico by var på dette tidspunktet i hendene på franske erobringsstyrker, og den lovlige regjeringen var derfor flyktet nordover i landet.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Økonomien er preget av gruvedrift, og i tillegg til de legendariske sølvgruvene utvinnes det gull, kopper, sink og andre mineraler. Kvegdrift og jordbruk er også viktig, og det dyrkes mais, hvete, bønner og bomull. I San Luis Potosí by er det en del forbruksvareindustri.

Verdt å se i San Luis Potosí[rediger | rediger kilde]

Hovedstaden San Luis Potosí by er en av Mexicos vakre og interessante sølvbyer, med hus, palasser og kirker i barokkstil. Real de Catorce er en annen sølvby som blomstret på 1800-tallet, men som senere ble en spøkelsesby. I Gogorrón finnes det varme kilder. Lavlandet Huasteca Potosina er et naturområde av stor skjønnhet.

Ymse[rediger | rediger kilde]

Filmen Bandidas med Salma Hayek og Penelope Cruz ble tatt opp i San Luis Potosí.

Se også[rediger | rediger kilde]