San Luis Potosí

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
San Luis Potosí

Flagg

Våpen

Kart over San Luis Potosí

LandMexico Mexico
StatusDelstat
Grunnlagt1823
HovedstadSan Luis Potosí
Postnummer78
Areal60 983 km²
Befolkning2 585 518 (2010)
Bef.tetthet42,4 innb./km²
SpråkHuastekisk, Western Huasteca Nahuatl, Northern Pame, Central Pame Rediger på Wikidata
Høyde o.h.1 638 meter
Nettside
Map
San Luis Potosí
22°36′12″N 100°25′47″V

San Luis Potosí er en av Mexicos 31 delstater. Dette er en innlandsstat i overgangen mellom det fruktbare Sentral-Mexico og det tørre Nord-Mexico. I nord grenser San Luis Potosí til Nuevo León, i nordøst mot Tamaulipas, i øst mot Veracruz, i sørøst mot Hidalgo, i sør mot Querétaro og Guanajuato, i sørøst mot Aguascalientes og i vest mot Zacatecas og Jalisco. Arealet er på 60 983 km², og befolkningen er på ca. 2,6 millioner mennesker (2010). Hovedstaden heter også San Luis Potosí.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Potosí viser til den bolivianske byen av samme navn. Da det ble funnet sølv i San Luis Potosí, håpet man selvsagt at sølvårene her skulle være like rike som i den legendariske sølvbyen Potosí.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Cascada de Minas Viejas

Det meste av delstaten ligger i høylandet, og gjennomsnittlig høyde er ca. 2000 meter. For det meste er også et tørt klima fremherskende, med forholdsvis lave temperaturer for breddegraden. Mot øst faller imidlertid landet bratt ned i en tropisk dal, la Huasteca Potosina. Her er klimaet varmere og fuktigere, og vannrike elver skjærer gjennom et dramatisk landskap av fjell, dype daler og klipper.

Historie[rediger | rediger kilde]

San Francisco-kirken i San Luis Potosí by

Før den spanske erobringen av Mexico var området delt i tre kulturområder. La Huasteca Potosina, det tropiske lavlandet, var befolket av huastekernasjonen. Denne nasjonen hadde i århundrer en rik kulturell blomstring i delstatene Veracruz, Tamaulipas og San Luis Potosí, og det finnes flere arkeologiske utgravningssteder i delstaten. På 1400-tallet ble de imidlertid erobret av aztekerne. Den midtre delen av landet var befolket av otomí- og pame-nasjonene. Disse folkene dannet overgangen mellom jordbruksområdene i sør og jeger/sankerkulturene i nord. Mot nord bodde ulike folkeslag som av aztekerne foraktelig ble kalt chichimecas, ("barbarer"). De levde som nomader.

På 1570-80-tallet etablerte misjonærer seg i de sørlige områdene. Men funnet av sølv rundt 1590 satte fart i den spanske bosettingen, og i 1592 ble San Luis Potosí by grunnlagt. Urfolk fra nasjoner som Tlaxcala, otomí og purépecha ble bragt inn for å arbeide i gruvene og på haciendaene. På 1700-tallet var området kjent for den harde behandlingen urfolket fikk i gruvene. I 1767 fant et opprør sted som følge av at jesuittene ble kastet ut av det spanske riket. Jesuittene behandlet nemlig urfolket bedre.

I 1863 ble San Luis Potosí erklært for hovedstad i Mexico av Benito Juárez. Mexico by var på dette tidspunktet i hendene på franske erobringsstyrker, og den lovlige regjeringen var derfor flyktet nordover i landet.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Økonomien er preget av gruvedrift, og i tillegg til de legendariske sølvgruvene utvinnes det gull, kopper, sink og andre mineraler. Kvegdrift og jordbruk er også viktig, og det dyrkes mais, hvete, bønner og bomull. I San Luis Potosí by er det en del forbruksvareindustri.

Verdt å se i San Luis Potosí[rediger | rediger kilde]

Hovedstaden San Luis Potosí by er en av Mexicos vakre og interessante sølvbyer, med hus, palasser og kirker i barokkstil. Real de Catorce er en annen sølvby som blomstret på 1800-tallet, men som senere ble en spøkelsesby. I Gogorrón finnes det varme kilder. Lavlandet Huasteca Potosina er et naturområde av stor skjønnhet.

Ymse[rediger | rediger kilde]

Filmen Bandidas med Salma Hayek og Penelope Cruz ble tatt opp i San Luis Potosí.

Se også[rediger | rediger kilde]