William Walker (leiesoldat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
William Walker
WilliamWalker.jpg
Født8. mai 1824
Nashville
Død12. september 1860 (36 år)
Trujillo
Utdannet ved University of Edinburgh, Perelman School of Medicine at the University of Pennsylvania (–1843), University of Nashville (–1838), Universitetet i Heidelberg
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Journalist, advokat, eventyrer, flibuster, lege, politiker
Nasjonalitet USA
Signatur
William Walker (leiesoldat)s signatur

William Walker (født 8. mai 1824 i Nashville, Tennessee, henrettet i Honduras 12. september 1860) var en nordamerikansk jurist, lege, journalist, eventyrer og leiesoldat.

Walker studerte medisin og jus. Han var deretter redaktør av et tidsskrift i New Orleans og San Francisco. I 1853 foretok han og en gruppe eventyrere en ekspedisjon til Baja California og Sonora for å erobre disse områdene fra Mexico, men måtte i 1854 på grunn av manglende forsyninger og angrep fra mexicanske tropper oppgi foretaket. Han ble tiltalt i San Francisco for nøytralitetsbrudd, men ble frikjent.

William Walker

I 1855 og det påfølgende år blandet han seg inn i Nicaraguas indre strider. Han ble først arméens øverstkommanderende, senere president (1856), men ble deretter beseiret av en sentralamerikansk trestatsallianse (1857). Han ble henrettet av myndighetene i Honduras under et forsøk på å vende tilbake til Sentralamerika. Han skrev The war in Nicaragua (1860).

Walkers bedrifter har vært inspirasjon til to filmer, begge riktignok laget med stor grad av fantasi i forhold til de faktiske begivenheter. Burn! (1969) med Marlon Brando og Walker (1987) med Ed Harris.