William Walker (leiesoldat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
William Walker
WilliamWalker.jpg
Født8. mai 1824
Nashville
Død12. september 1860 (36 år)
Trujillo
Utdannet ved University of Edinburgh, University of Pennsylvania (–1843), University of Nashville (–1838), Universitetet i Heidelberg
Beskjeftigelse Journalist, advokat, eventyrer, freebooter, lege
Nasjonalitet USA
Språk Engelsk
Signatur
{{{navn}}}s signatur

William Walker (født 8. mai 1824 i Nashville, Tennessee, henrettet i Honduras 12. september 1860) var en nordamerikansk jurist, lege, journalist, eventyrer og leiesoldat.

Walker studerte medisin og jus. Han var deretter redaktør av et tidsskrift i New Orleans og San Francisco. I 1853 foretok han og en gruppe eventyrere en ekspedisjon til Baja California og Sonora for å erobre disse områdene fra Mexico, men måtte i 1854 på grunn av manglende forsyninger og angrep fra mexikanske tropper oppgi foretaket. Han ble tiltalt i San Francisco for nøytralitetsbrudd, men ble frikjent.

William Walker

I 1855 og det påfølgende år blandet han seg inn i Nicaraguas indre strider. Han ble først arméens øverstkommanderende, senere president (1856), men ble deretter beseiret av en sentralamerikansk trestatsallianse (1857). Han ble henrettet av myndighetene i Honduras under et forsøk på å vende tilbake til Sentralamerika. Han skrev The war in Nicaragua (1860).

Walkers bedrifter har vært inspirasjon til to filmer, begge riktignok laget med stor grad av fantasi i forhold til de faktiske begivenheter. Burn! (1969) med Marlon Brando og Walker (1987) med Ed Harris.