Hopp til innhold

Tlaxcala

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tlaxcala

Flagg

Våpen

Kart over Tlaxcala

LandMexicos flagg Mexico
StatusDelstat
Grunnlagt1857
HovedstadTlaxcala
Postnummer90
Areal3 991 km²
Befolkning1 169 936 (2010)
Bef.tetthet293,14 innb./km²
SpråkCentral Nahuatl, Ixtenco Otomi Rediger på Wikidata
Høyde o.h.2 425 meter
Nettsidewww.tlaxcala.gob.mx/
Kart
Tlaxcala
19°25′44″N 98°09′39″V

Tlaxcala er en delstat i Mexico. Den er den minste av Mexicos 31 delstater med et areal på 3 991 km². Befolkningstallet er på om lag 1,7 millioner. Navnet Tlaxcala kommer fra ordet Tlaxcallān, som er nahuatl og betyr «maistortillalandet».

Delstaten er nesten helt omsluttet av nabodelstaten Puebla, men grenser også til Mexico i vest og til Hidalgo i nordvest. Den består av 60 kommuner og styres av det konservative partiet PAN, med Héctor Israél Ortiz Ortiz som guvernør. Vulkanen Cuatlapanga ligger i denne delstaten.

Hovedstaden heter Tlaxcala de Xicohténcatl.

Historie[rediger | rediger kilde]

Blomsterpyramiden i Xochitécatl
San Francisco-klosteret i Tlaxcala by

Den prekolumbiske nasjonen Tlaxcala snakket samme språk som aztekerne. Imidlertid klarte Tlaxcala å motstå aztekernes angrep, og var i 1519 et av de få områdene i det sentrale Mexico utenfor aztekisk kontroll. På sin marsj fra kysten til Tenochtitlán kom Hernán Cortés til Tlaxcala, hvor tlaxcaltekerne først gjorde motstand, men senere allierte seg med spanjolene mot sin erkefiende.

Tlaxcala by ble grunnlagt i 1520 som en av de første europeiske byene i Mexico, og har historiske monumenter fra den eldste europeiske tiden. "La Capilla Abierta" (1528), det åpne kapellet, i det tidligere fransiskanerklosteret midt i sentrum av byen er kjent for å være ett av de eldste kloster i Mexico. På grunn av gjentatte epidemier ble Tlaxcala imidlertid overskygget av de nærliggende byene Puebla og Mexico by.

Som takk for hjelpen fikk tlaxcaltekerne en privilegert posisjon i den spanske kolonien, og tlaxcaltekerne ble ofte bosatt i andre områder for å pasifisere mindre vennlig innstilte folkeslag. Som etnisk gruppe er derfor tlaxcaltekerne borte, deres blod flyter i årene på mestiser i hele Mexico.

Se også[rediger | rediger kilde]