Soga om Torstein Side-Hallsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Soga om Torstein Side-Hallsson (Þorsteins saga Síðu-Hallssonar) er en islendingesaga fra 1200-tallet. Historien foregår i Orknøyene, Irland, Norge og Island tidlig på 1000-tallet og handler om Torstein som blant annet deltar i slaget ved Clontarf i 1014[1]. Sagaen er bare delvis bevart, og har blitt beskrevet som rotete redigert, med en inkonsekvent kronologi[2].

Sagaen har to hovedtema; dels Torsteins reise til Irland - hvor han kjempet sammen med orknøyjarlen Sigurd Lodvesson[3], og mest hans stidigheter med Þórhaddr og hans fire sønner etter hjemkomsten til Island. Þórhaddr hadde ivaretatt Torsteins høvdingeoppgaver mens Torstein var utenlands, og vegret seg for å gi dem fra seg når Torstein kom tilbake. Denne tvisten ender med at Torstein dreper både Þórhaddr og sønnene hans.

Drømmer er et gjennomgående tema i sagaen.[2] Þórhaddr forteller om 14 drømmer som varsler død; enten hans egen og sønnenes, eller Torsteins. I tillegg til disse 14 kommer de tre drømmene i tåtten Draumr Þorsteins Síðu-Hallssonar, som antagelig har vært en del av denne sagaen.

Sagaen er kjent fra Flateybok, men er bare ufullstendig bevart: begynnelsen og en større del like før slutten er tapt. Skildringene fra slaget ved Clontarf i Irland er antagelig hentet fra den tapte Brjáns saga, som også Njåls saga har brukt som kilde[3]. Torstein er også nevnt i Njåls saga, og i Magnus den godes saga i Heimskringla.[2] Man antar at tåtten Draumr Þorsteins Síðu-Hallssonar, som skildrer Torsteins død, har vært en del av den tapte delen like før slutten av sagaen.[3] Tåtten om Torstein Side-Hallsson, som forteller om Torsteins forsoning med kong Magnus den gode, kan også ha vært en del av sagaen, eller en fri og senere tilføyelse.

Torsteins strid med sin vikar har etter alt å dømme inspirert fremstillingen av et tilsvarende tema i Sambandsmennenes saga[3].

Oversatt til nynorsk som Soga om Torstein Side-Hallsson av Ivar Berg i fembindsverket Islendingesagaene, 2014.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fornrit 2011 Arkivert 24. januar 2013 hos Wayback Machine., forlagspresentasjon av samleutgave av sagaene (pdf)
  2. ^ a b c Jakob Benediktsson. «Þorsteins saga Síðu-Hallssonar» i KLNM. Gyldendal, 1956-78
  3. ^ a b c d Jónas Kristjánsson. Eddas and sagas, Iceland's Medieval Literature. Translated by Peter Foote. Hið íslenska bókmenntafélag, 2007. ISBN 978-9979-66-120-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource har originaltekst relatert til denne artikkelen:
Autoritetsdata