Hopp til innhold

Soga om vápnfjordingane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Soga om vápnfjordingane (Vápnfirðinga saga) er en islendingesaga fra ca 1220/1230. Historien foregår i Vopnafjörður nordøst på Island ca år 970-990 og handler om Brodd-Helge og hans svoger Geite, og uvennskapet mellom dem. Sagaens konflikter oppstår mest på grunn av økonomiske interesser, og sagaen har blitt beskrevet som «a lesson on the values of tolerance and generosity of spirit that ultimately triumph»[1].

Hovedpersonen Brodd-Helge beskrives som modig, sterk og opptatt av økonomisk vinning: «det er [Brodd-Helge]s begærlighed i forbindelse med overmod, der er og bliver det drivhjul, der sætter det hele i gang»[2]. Han drepte en sauetyv da har var 12 år gammel. Helge er gift med Geites søster Halla, men skiller seg fra henne i løpet av historien. Uenighet om hennes verdier er en av mange forhold som skaper splid mellom svogrene; et annet konflikttema er verdisakene etter en norsk handelsmann som blir drept der i bygda.[3] Helge beskrives som den som skaper og eskalerer konfliktene, mens Geite er tålmodig og utsetter hevnen i det lengste.[4] Helge provoserer blant annet ved å drepe husdyr, hugge ned skog og drepe småbønder som er Geites frender.[5] Den delen av sagaen som skildrer Geites drap på Helge er tapt. Helges sønn Bjarne hevner faren ved å drepe Geite, og møter deretter Torkell Geitesson til kamp i Bodvarsdal. Kampen ender med at mange menn faller og at de to hovedpersonene får farlige sår. De to sønnene Bjarne og Torkell forsones imidlertid til sist.

Forhistorien til hovedpersonene, særlig Brodd-Helge, blir beskrevet i Soga om Torstein Kvite som etter alt å dømme er skrevet før Vápnfirðinga saga.[6] Thorstein er Helges farfar og fosterfar. En annen av Helges sønner, Sølve, omtales i Soga om ljosvetningane.

Teksten er bare bevart i ett pergament fra 1400-tallet, og ellers i senere papirhåndskrifter. Sagaen ble oversatt til bokmål i 1897 som Vaapnfjordingernes Saga av O.A. Øverland i hans Norske historiske Fortællinger bind 1[7]; og til nynorsk i 1907 av Olav Røkke som Soga um Vaapnfjordingarne, utgitt som bilag til Høgskulebladet.[8] Siste norske utgave er Soga om vápnfjordingane ved Børge Nordbø i fembindsverket Islendingesagaene, 2014.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Fornrit 2011 Arkivert 24. januar 2013 hos Wayback Machine., forlagspresentasjon av samleutgave av sagaene (pdf)
  2. ^ Finnur Jónsson. Den oldnorske og oldislandske litteraturs historie; bind 2. København, 1898/1923
  3. ^ Emily Lethbridge Circles and Rounds-about Vápnfirðinga saga Country fra bloggen «The Saga-Steads of Iceland: A 21st-Century Pilgrimage»
  4. ^ Fredrik Paasche. Norsk litteraturhistorie. Bind 1: Norges og Islands litteratur indtil utgangen av middelalderen. Aschehoug, 1924. Kapitlet «Ættesagaen» s 310-344
  5. ^ Jesse Byock. «Narrating Saga Feud: Deconstructing The Fundamental Oral Progression». I: Sagnaþing: Helgað Jónasi Kristjánssýni sjötugum 10. apríl 1994. Reykjavík: Hið íslenska bókmenntafélag, 1994. ISBN 9979-804-54-8
  6. ^ Jónas Kristjánsson. Eddas and sagas, Iceland's Medieval Literature. Translated by Peter Foote. Hið íslenska bókmenntafélag, 2007. ISBN 978-9979-66-120-5
  7. ^ Sambok.no
  8. ^ skandinaviske-oversaettelser.net

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata