Finnboge den sterkes saga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Finnboge den sterkes saga (Finnboga saga ramma) er en islendingesaga fra første del av 1300-tallet. Historien foregår i Flateyjardalur nord på Island, i Norge og i Bysants i siste del av 900-tallet og handler om Finnboge Åsbjørnsson og hans livsreise fra hittebarn til aktet gammel bonde. Finnboge er også omtalt i Landnåmabok og i Vatnsdæla saga. Sagaen har blitt beskrevet som «It has generic affinities with the fornaldarsögur and riddarasögur, and is less realistic in style than many Sagas of Icelanders».[1]

Historien begynner med at Finnbogas far Ásbjørn tvinger guttens mor Torgerd til å sette ut det nyfødte barnet, som et straff for at Torgerd tillot datteren deres å gifte seg med en nordmann uten Asbjørns godkjenning. Gutten blir funnet av fattigkvinnen Syrpa og oppfostret av henne under navnet Urðarkottr. Han vokser seg raskt stor og sterk, men også uregjerlig. Han blir «oppdaget» av lovsigemannen Þorgeirr Ljósvetningagoði, og gjenforent med foreldrene. Siden reiser han til Norge og Bysants, har tjeneste hos keiseren i Bysants, mottar etter hvert kristendommen, og dør hjemme på Island som en gammel, rik og aktet mann.

Sagaen er bevart i håndskriftet Möðruvallabók fra ca 1340 og i to yngre håndskrifter fra 1400-tallet.[2][3] Den er oversatt til nynorsk av Aslak Tonna i 1920[4][5], og til bokmål av Arnhild Mindrebø i 2014.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ármann Jakobsson. «Troublesome children in the Sagas of the Icelanders» I: Saga Book XXVII. Utgitt av Viking Society for Northern Research. London, 2003.
  2. ^ Finnboga saga ramma i Store norske leksikon
  3. ^ Björn Sigfússon. «Finnboga saga hins ramma» i KLNM. Gyldendal, 1956-78
  4. ^ Soga um Finnboge den ramme. Norsk Barneblads forlag 1920. Gjenutgitt 1943 sammen med Fljotsdæla saga med tittelen Islandske sogor
  5. ^ skandinaviske-oversaettelser.net

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]