Soga om Kroka-Rev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Soga om Kroka-Rev (Króka-Refs saga) er en islendingesaga fra 1300-tallet. Historien har et sterkere fiksjonspreg enn det er vanlig i islendingesagaene, og foregår i DalasýslaIsland, på Grønland, i Norge og i Danmark på 900- og 1000-tallet og handler om Króka-Ref («Rev den slue») og hans opplevelser og fremgang. Sagaen har blitt vurdert slik: «för att vara en tydeligen hastigt tillkommen saga är den ett mycket skickligt arbete. Ingen av de klassiska släktssagornas kännetecken saknas»[1].

Hovedpersonen Refr Steinsson er, relativt sett, en moderne hovedperson. De egenskapene som berømmes hos ham er ikke bare det motet og den gjennomføringsevnen som kreves for å gjennomføre sagasjangerens obligatoriske drap på sine fiender, men i like stor grad hans oppfinnsomhet, klokskap og dyktighet som treskjærer, i tillegg til andre moderne ferdigheter som å anlegge en forskansning og andre ingeniørferdigheter.[1][2] Han ender til sist som kongelig lendmann i Vendsyssel. Herfra reiser han i valfart til Roma; på hjemveien dør han og begraves i et kloster i Frankrike.

Teksten er kjent fra det nå tapte håndskriftet Vatnshyrna fra sent 1300-tall, og fra flere yngre håndskrifter.[1] Oversatt til nynorsk av Jan Ragnar Hagland 2014.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Björn Sigfússon. «Soga om Kroka-Rev» i KLNM. Gyldendal, 1956-78
  2. ^ Kendra Wilson «Kroka-Refs saga as science fiction» I: The fantastic in Old Norse/Icelandic literature. Sagas and the British Isles. Preprint papers of the 13th international saga conference, Durham and York, 6-12 August 2006. Redigert av John McKinnell, David Ashurst og Donata Kick. Durham: The Centre for Medieval and Renaissance Studies, Durham University. vol. 2, pp. 1064-1070

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata