Sagaen om Vatsdølene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vatnadalur i vår tid. Sagaen er en slektshistorie fra landnåmstiden til kristningen av Island.

Sagaen om Vatsdølene (norrønt Vatnsdœla saga) er en islendingesaga fra siste halvdel av 1200-tallet. Historien foregår i Vatnadalur nord på Island, og skildrer slekten der gjennom fire generasjoner fra landnåmsmannen Ingimundr[1] til hans oldebarn omkring år 1000. Sagaen har blitt beskrevet som «en av de islendingesagaene som er sterkest preget av innflytelse fra kristendom og riddertid»[2].

Ingemund kjemper sammen med kong Harald Hårfagre i slaget ved Hafrsfjord, men utvandrer senere til Island med hele sin familie, etter råd av en spåkvinne. Ingemund er sagaens hovedperson[3], og han dør i et forsøk på å skape fred mellom sønnene og en illgjerningsmann. I generasjonen etter Ingemund møter vi sønnene Tore og Torstein, og i neste generasjon Torsteins sønn Ingolf. I den fjerde og siste generasjonen i sagaen er den mektige Þorkell krafla hovedperson; han velger kristendommen. Sagaen er «temmelig løst komponert», og særlig den siste delen består av flere korte episoder uten sammenbinding.[3] Personene blir i stor grad skildret ved hjelp av én dominerende karakteregenskap hos hver av dem: de edle, de oppfarende og de ondsinnede.[4]

I en studie av den danske forskeren Preben Meulengracht Sørensen, hvor han lette etter spor av Frøydyrking i fire islendingesagaer, peker Sørensen på at det i Vatnsdæla saga «is made clear that it is indeed Freyr who directs Ingimundr and his family to Iceland, and the birth of fiordís is regarded as a sign given by the god of fertility.»[5] Sagaen har også «en påfaldende interesse for magi og overtro, naturligvis betragtet fra et kristent synspunkt»[3].

Sagaen er muligens skrevet i Tingøyrar kloster[6], Islands første kloster. Sagaen er bevart i en rekke avskrifter fra håndskriftet Vatnshyrna.[3] Sagaen er oversatt til bokmål som Sagaen om Vatsdølene (Sigurd Angell Wiik, 1952)[7] og til nynorsk som Soga om Vatsdølerne (Jørgen Reitan, 1909)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ingemund Torsteinsson den gamle i Store norske leksikon
  2. ^ Vatnsdæla saga i Store norske leksikon
  3. ^ a b c d «Vatnsdæla saga» i KLNM. Gyldendal, 1956-78
  4. ^ Fornrit 2011 Arkivert 24. januar 2013 hos Wayback Machine., forlagspresentasjon av samleutgave av sagaene (pdf)
  5. ^ Preben Meulengracht Sørensen. «Freyr in den Isländersagas». I: Germanische Religionsgeschichte. Quellen und Quellenprobleme. Redigert av Heinrich Beck mfl. Walter de Gruyter forlag, 1992. Her sitert etter Lars van Wezel. Mythic Elements in Hrafnkels saga Freysgoða: Prolonged Echoes and Mythological Overlays. Foredrag på 11TH INTERNATIONAL SAGA CONFERENCE, 2000 SYDNEY. Sørensens fire sagaer er Gísla saga, Víga-Glúms saga, Vatnsdoela saga, og Hrafnkels saga.
  6. ^ Vatnsdæla saga: Place-Names and Petit Point fra bloggen The Saga-Steads of Iceland: A 21st-Century Pilgrimage
  7. ^ skandinaviske-oversaettelser.net

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]