Hopp til innhold

Hønse-Tores saga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hønse-Tores saga (Hœnsa-Þóris saga), en av de mindre islendingesagaene. Handlingen foregår rundt 960,[1] og sagaen er nedskrevet på 1200-tallet.

Handelsmannen Hønse-Tore er en usympatisk oppkomling, som arbeider seg fram til stor velstand, men som ikke ser at respekt og velvilje ikke kan kjøpes for penger.[2] Hønse-Tore nekter å selge høy til bonden Blund-Ketil, og forårsaker at Blund-Ketil blir brent inne. Senere blir Hønse-Tore halshugget av Blund-Ketils sønn Hersten. Hans E. Kinck har beskrevet hovedpersonen som «en ytterst kranglevorren og vanskelig mann, en frekk løgner, – bent fram litt av en satan, hvis egenhet er at han ikke vil forlike seg noensinne med det gode – det oppfatter han som avgjort nederlag og en flekk på sin ære.»[3]

Hendelsene er også gjengitt, med noen ulikheter, i Íslendingabók, og skal angivelig har ført til endringer i det datidige rettsvesenet på Island. Innebrenningen av Blund-Ketil skal ifølge annalene ha skjedd i 962.

Sagaen ble først oversatt til norsk av P.A. Munch i 1845; den er senere oversatt til nynorsk av T. Braasten i 1909, og til bokmål i 1954 av Kari Shetelig. Siste norske oversettelse Hønse-Tores saga ved Gro-Tove Sandsmark i fembindsverket Islendingesagaene, 2014.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ (no) «Hœnsa-Þóris_saga» i Store norske leksikon
  2. ^ Per G. Norseng (2000). «Hønse-Tore en gang til: Synet på profittmotivert handel i de islandske sagaene». Holmgang : om førmoderne samfunn : festskrift til Kåre Lunden. Historisk institutt, Universitetet i Oslo. s. 161-187. ISBN 8255010564. 
  3. ^ Kinck, Hans E. (1951). Sagaenes ånd og skikkelser. Aschehoug. s. 76. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]