Hønse-Tores saga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hønse-Tores saga (Hœnsa-Þóris saga), en av de mindre islendingesagaene. Handlingen foregår rundt 960, og sagaen er nedskrevet på 1200-tallet.

Handelsmannen Hønse-Tore er en usympatisk oppkomling, som arbeider seg fram til stor velstand, men som ikke ser at respekt og velvilje ikke kan kjøpes for penger. Hønse-Tore nekter å selge høy til bonden Blund-Ketil, og forårsaker at Blund-Ketil blir brent inne. Senere blir Hønse-Tore halshugget av Blund-Ketils sønn Hersten. Hendelsene er også gjengitt, med noen ulikheter, i Íslendingabók, og skal angivelig har ført til endringer i det datidige rettsvesenet på Island. Innebrenningen av Blund-Ketil skal ifølge annalene ha skjedd i 962.

Sagaen ble først oversatt til norsk av P.A. Munch i 1845; den er senere oversatt til nynorsk av T. Braasten i 1909, og til bokmål i 1954 av Kari Shetelig. Siste norske oversettelse Hønse-Tores saga ved Gro-Tove Sandsmark i fembindsverket Islendingesagaene, 2014.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Norseng, Per G. «Hønse-Tore en gang til: Synet på profittmotivert handel i de islandske sagaene», I: Holmgang : om førmoderne samfunn : festskrift til Kåre Lunden. Oslo, 2000. ISBN 82-550-1056-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]