Hopp til innhold

Kristnisaga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kristnisaga er sagaen om hvordan kristendommen ble innført på Island.

Nettutgaver
Kristnisaga som djvu-bok på dansk
Og som pdf

Den står ført opp i Hauksbók på sidene som kommer umiddelbart etter Landnåmsboken. På moderne norsk kan denne sagaen kalles for «Kristendomssagaen», idet det islandske eller norrøne ordet «kristni» betyr kristendom. Det antas at det er forfatteren av Hauksbok som også har skrevet eller satt sammen Kristnisaga.

Når sagaen begynner, spiller Torvald, Fredrik, Tangbrand og Olav Tryggvason hovedrollene, men når historien nærmer seg sitt klimaks, er det Hjalte, Gissur og lovesigemannen Torgeir som driver hendelsesforløpet framover, slik at kristendommen blir innført på tinget som ny sed og skikk.

Etter dette nevnes det også mye om biskopene Gissur og Isleif. Sagaen er komplisert, da den inneholder et svært stort personregister og mengder av små detaljer om hva som skjer, uten at leseren alltid kan se en klar linje. Sagaen er heller ikke lang, kun rundt 7000 ord. Ikke desto mindre er den viktig da den forteller i stor detalj om hvordan denne betydningsfulle historiske prosessen fant sted; i sagaen er de opplysningene samlet fra tiden da den kristne forkynnelsen begynte, kort tid før år 1000 og fram til året 1118.

Det vites ikke nøyaktig hvilke kilder skriveren av sagaen har benyttet. Noen av kildene er nok tapte og antagelig bygger Kristnisaga også på muntlig overlevering. Av kjente kilder kan nevnes Olav Tryggvasons saga, Gunnlaug Ormstunges saga og Íslendingabók. Det er uvisst når verket ble skapt, skjønt det er rimelig å anta at den ble skrevet en gang rundt år 1200.

Sagaen ble utgitt på dansk av Frederik Winkel Horn i 1871, og på tysk av Bernhard Kahle i 1905.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ * B. Kahle: Kristnisaga, Torvaldståtten, Isleifståtten og Hungrvaka, Halle 1905.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource Image:Kristnisaga.pdf – originaltekst fra Wikikilden