Tåtten om Torvald den vidfarne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tåtten om Torvald den vidfarne (norrønt Þorvalds þáttr víðförla) er en tått, en kort islendingesaga fra 1200-tallet. Historien foregår på Island og i Danmark og England før og i kong Svein Tjugeskjeggs regjeringstid (986-1014) og handler om Torvald Kodransson som er i kongens tjeneste og får et godt rykte for sitt rettsinn og sin godhet. Torvald bidrar også til kristningen av Island, og han reiser til Miklagard og Gardarike, og vinner respekt alle steder.

Til tross for at han blir forsømt av faren, vokser Torvald opp som en rettvis mann. Fordi han behandler venner og krigsfanger like godt, vinner han respekt, og takknemlighetsgjeld fra familiene til frigitte krigsfanger. Slik respekt gjorde at Torvald kunne frigi kong Svein en gang de begge satt i engelsk fengsel. Tåtten er i 9 kapitler, og det meste av kapittel 2–8 handler om hvordan Torvald og den saksiske biskopen Fredrik deltar i kristningsarbeidet på Island. De møter mye motgang og spott. Diskusjonene mellom Torvald og Fredrik om hvordan de skal reagere på nidvers kan sees som et uttrykk for overgangen fra det gamle til det nye verdisettet: blodhevn eller tilgivelse.

I det siste kapitlet fortelles det at han besøkte paven («Stolkongen»), og dro til Jorsal og Miklagard. Over alt ble han hedret, og «aller mest vart han heidra i Austerveg, dit han vart send av keisaren og sett til å vera føregangsmann og hovding over alle kongar i Russland og i heile Gardarike.»[1]

Tåtten har fire ganger blitt oversatt til nynorsk: i 1939 og 1980 som Tåtten om Torvald den vidfarande; i 2003 som del av Den lengste soga om Olav Tryggvasson.[2][3] Siste norske utgave Tåtten om Torvald den vidfarne ved Jan Ragnar Hagland i fembindsverket Islendingesagaene, 2014.

Torvalds etterfølger som misjonær på Island var Stevnir Torgilsson.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aurslands oversettelse, 1980
  2. ^ skandinaviske-oversaettelser.net
  3. ^ Snegle-Halle og andre småsoger. Omsett av Sveinbjørn Aursland. Samlaget, 1980. (Norrøne bokverk ; 34). ISBN 82-521-1834-8. Første utgave 1939 med tittel: Islandske småsogor, omsett av Johan Hovstad. Gjenutgitt i bd 3 av Sagalitteraturen. Samlaget, 1984. ISBN 82-521-2423-2

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Wikisource har originaltekst relatert til denne artikkelen:
  • Jenny Jochens. «Old Norse Magic and Gender: þáttr þorvalds ens Víðfǫrla». Scandinavian Studies; 3, 1991.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]