Hopp til innhold

Hadong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hadong
Hangul: 하동군
Hanja: 河東郡
RR: Hadong-gun
MR: Hadong-gun

Kart over Hadong

LandSør-Koreas flagg Sør-Korea
DelstatYeongnam
Areal675,31 km²
Befolkning54 748 (2007)
Bef.tetthet81,07 innb./km²
Nettsideeng.hadong.go.kr/main/
Kart
Hadong
35°04′10″N 127°44′57″Ø

Hadong jernbanestasjon.
Hwagaemarkedet nær Jirifjellet.
Bukcheon jernbanestasjon.

Hadong (Hadong-gun) er et fylke i provinsen Sør-Gyeongsang i Sør-Korea.

Fylket ligger i det sørvestre hjørnet i provinsen og utgjør deler av de sørlige Sobaekfjellene som i sin tur har sitt utspring ved Taebaekfjellene. I nord ligger Jirifjellet nasjonalpark som var Sør-Koreas første nasjonalpark, etablert 29. desember 1967. Der finner en fylkets høyeste fjell Yeongsinbong som er 1651,9 moh. Seomjinelva danner grensa mot Sør-Jeollaprovinsen og renner sørover mot Koreastredet.

Den geografiske plassering mellom Seomjinelva og Jirifjellet gjør at fylket er kjent for sin naturskjønnhet med en fredelig og vennlig atmosfære. Hadong er kjent for sin grønne te og i mai og juni avholdes en årlig tefestival.

Hadong har ikke vært gjenstand for en tilsvarende industriutvikling som resten av landet, og fylkets naturlighet er da også blitt en av dets viktigste salgsvarer.

Sør-Koreas motorvei 10 mellom Suncheon og Busan går gjennom fylket.

I Jingukperioden ble Hadong kalt for Dasachon (landet med mye sand) og var en del av de 12 Byeonhannasjonene, og het Nangnoguk. Skriftlige kilder sier at fylkets navn ble endret fra Handasa-gun til Hadong-gun i 757 under kong Gyeongdeok. I Goryeo var navnet Hadong-hyeon og i 1414 ble navnet Hanamhyeon. Statusen ble økt i 1740 ved navneendringen til Hadongdohobu.

Under Koreakrigen var stedet åsted for et nordkoreansk angrep mot amerikanske styrker, den 27. juli 1950, det såkalte Hadongbakholdet.

Administrativ inndeling

[rediger | rediger kilde]

Fylket er inndelt i ett eup (småby) og 12 myeon (bydel), og disse er videre inndelt i 108 ri (landsby).

Søster- og vennskapsbyer

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]