Haman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Haman
Hangul: 함안군
Hanja: 咸安郡
RR: Haman-gun
MR: Haman-gun
정암루.jpg

Kart over Haman Hangul: 함안군 Hanja: 咸安郡 RR: Haman-gun MR: Haman-gun

LandSør-Korea Sør-Korea
DelstatYeongnam
Adm. senterGaya-eup
Areal416,77 km²
Befolkning61 376 (2009 [1])
Bef.tetthet147,3 innb./km²

Haman
35°14′13″N 128°25′17″Ø

Gyeongjeonlinja på det koreanske jernbanenettet passerer Haman stasjon.
Sanin jernbanestasjon.
Skilt mot Sanin jernbanestasjon.

Haman (Haman-gun) er et fylke i provinsen Sør-Gyeongsang i Sør-Korea.

Haman var like etter kristi fødsel et historisk sete for Ara Gaya som var en av de ledende statene i Gaya-føderasjonen. Mange relikvier fra denne perioden finnes i fylket. Etter Gayas fall ble Haman en del av Silla som Asirang-gun. Fylket fikk nytt navn i 757, til dagens Haman-gun.

Haman ligger midt i Sør-Gyeongsang. I sør finnes fjellene Yeohangsan (770 moh) og Bangeosan (530 moh), noe som gjør landskapet høyest i sør og lavest i nord. Elvene i fylket renner derfor mot nord mot Nakdongelva og dennes sideelv Namelva. Området her er fylkets beste for landbruk, og fylket er særlig kjent for vannmelon. Siden 1993 arrangeres en vannmelonfestival i Hamju Park, Gaya-eup i april hvert år, kanskje ikke så rart siden fylkets produksjon dekker 30 rosent av det sørkoreanske vannmelonforbruket. Fylket utgjør 3,9 prosent av Sør-Gyeongsang totale areal.

Den 266 km lange Sør-Koreas motorvei 45 (fra Yeoju øst for Seoul til Masan), Sør-Koreas motorvei 10 (mellom Suncheon og Busan), samt en liten del av Sør-Koreas motorvei 102 (sidevei av motorvei 10, nord for Masan), går gjennom fylket, og sikrer derfor gode transportmuligheter til de nærliggende byene Masan og Daegu. Dette har gitt gode vilkår for landbruksnæringa som vokser i fylket.

Turistnæringa er dårlig utbygd, selv om fylket er hjem for flere historiske plasser, templer og fjell. Et stort gravkompleks finnes i Dohang-ri og Malsan-ri i Gaya-eup, med over tusen graver i former som også kan tilhøre konger. Den største graven er gravsted nr. 34, som er 39,3 meter i diameter og 9,7 m høy. I parken ved gravstedene finnes et museum, som er grafis for utlendionger, ettersom det ikke tilbyr tekster på andre språk enn koreansk.[1]

Arajefestivalen arrangeres helga nærmest 15. april, og inkluderer kulturelle og sportsarrangement til minne om Gaya-perioden.

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Fylket er inndelt i ett eup (småby) og ni myeon (bydel), og disse er videre inndelt i 88 ri (landsby).

Søster- og vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]