Ukrainofobi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ukrainofobi er en negativ holdning eller frykt for ukrainere, ukrainsk kultur, eller Ukraina som nasjon.[1] Disse holdningene har vært utbredt i Polen og i det tidligere Sovjetunionen, hovedsakelig Russland og i noen deler av det østlige Ukraina der en stor del av befolkningen er sammensatt av etniske russere.[2] Ukrainofobi er det motsatte av ukrainofili.

Det eksisterer to forskjellige former for ukrainofobi. En er basert på diskriminering av ukrainere på grunn av deres etniske og kulturelle opphav, mens den andre er basert på avvisning av ukrainere, ukrainsk kultur og språk som kunstig og unaturlig. På slutten av 1900-tallet var det forfattere som støttet påstanden om at den ukrainske identiteten og språket hadde blitt kunstig skapt for å undergrave Russland.[3] Dette argumentet har blitt brukt av flere konservative russiske forfattere.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Andriy Okara. Ukrainophobia is a gnostic problem. Retrieved 12.27.08.
  2. ^ James Stuart Olson, Lee Brigance Pappas, Nicholas Charles Pappas, An Ethnohistorical Dictionary of the Russian and Soviet Empires, Greenwood Publishing Group, 1994. ISBN 0-313-27497-5.
  3. ^ Russia and Ukraine By Myroslav Shkandrij. Retrieved 12.27.08

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]