Royal Military Police

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Royal Military Police
Basisdata
Aktiv1946–
MottoExemplo Ducemus
LandStorbritannia
Typevåpenart
Operativt oppdrag
Rollemilitærpoliti
InnsatserKrigen i Afghanistan

Royal Military Police (RMP, «Det kongelige militærpoliti») er den britiske hærens militærpoliti. Medlemmene kalles gjerne Redcaps, fordi de bærer enten en tradisjonell hatt som er rød på toppen eller rød beret. De bar også røde bandolærer inntil 1992, da de ble tatt inn i Adjutant General's Corps og skiftet til blå og røde bandolærer. Tidligere bar de også, som de fleste andre militærpolitistyrker, også hvite bandolærer, men i dag har de en mer moderne uniform som minner om de som brukes av vanlige britiske politistyrker.

Historie[rediger | rediger kilde]

RMPs historie starter med at William av Cassingham den 28. mai 1241 ble utnevnt til Sergeant of the Peace av Henrik III. Tittelen ble etterhvert endret til Provost Marshal, som fortsatt er tittelen til lederen av militærpolitiet. Han fikk noen soldater til å assistere seg, og dette ble en tradisjonsbasert ordning frem til Napoleonskrigene. Da formaliserte hertugen av Wellington systemet, men det var fortsatt en fleksibel og uregelmessig ordning.

Først i 1877 ble det opprettet en regulær militærpolitistyrke, Military Mounted Police (MMP). I 1885 fulgte Military Foot Police. De var formelt sett to forskjellige enheter, men fungerte i praksis som én. I 1926 ble de slått sammen, og den nye organisasjonen fikk navnet Corps of Military Police (CMP). 28. november 1946 ble navnet endret til Corps of Royal Military Police, som en hedersbevisning etter deres innsats i andre verdenskrig.

6. april 1992 mistet korpset sin selvstendige status, og ble underlagt Adjutant General's Corps. De fikk dog beholde avdelingsnavnet Royal Military Police, det gamle enhetsmerket og andre spesielle tegn som de røde hattene.

Struktur[rediger | rediger kilde]

RMP ledes av Provost Marshal, som av rang er brigadér. Hver underenhet har så en deputert eller assisterende Provost Marshal. RMP er delt inn i enheter som kalles Provost Companies, som i sin tur er delt i tropper. Til tider har disse blitt gruppert i regimenter. Troppene ledes av stabssersjanter. Alle underoffiserer i RMP får så snart de er ferdige med opplæringen rang som fungerende visekorporal, slik at de aldri står nederst i det militære hierarkiet. Tidligere var offiserene tilknyttet andre avdelinger i hæren, men de kan nå skrives direkte inn i RMP.

Medlemmer av RMP sverger ikke politieden, og de har ikke politimyndighet utenfor militært område.

Organisasjonen er delt i tre grener. De fleste medlemmene tilhører General Police Duties (GPD), som tar seg av uniformert vakthold og sikkerhetsoppdrag. Special Investigation Branch (SIB) er en etterforskningsenhet, mens Close Protection (CP) utfører livvakttjeneste for høyere offiserer og andre i utsatte områder.

Hovedkvarteret og opplæringssenteret ligger på Roussillon Barracks i Chichester.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]