Skottlands politi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Police Scotland
Polis Scotland
Poileas Alba


Styrkens område vist i Storbritannia

Område: Skottland
Areal: 78 772 km²
Befolkning: 5 404 700 (2016)
Opprettet: 1. april 2013; 11 år siden (2013-04-01)
Hovedkvarter: Tulliallan Castle
Tjenestemenn: 17 241
Spes.konst.: 939
Andre ansatte: 5 600
Nettsted Skottlands politi

Skottlands politi (engelsk: Police Scotland; skotsk: Polis Scotland; skotsk-gælisk: Poileas Alba) er det nasjonale politiet i Skottland, opprettet 1. april 2013.

Den skotske regjeringen kunngjorde 8. september 2011 at den ønsket å opprette én nasjonal politistyrke for Skottland, gjennom en sammenslåing av de åtte regionale styrkene – Central Scotland Police, Dumfries and Galloway Constabulary, Fife Constabulary, Grampian Police, Lothian and Borders Police, Northern Constabulary, Strathclyde Police og Tayside Police – og to særorganer – Scottish Crime and Drug Enforcement Agency og Scottish Police Services Authority.

Regjeringen uttalte at reformen skal ivareta behovet for lokalt politi ved at det utnevnes lokale politiledere for hver skotske kommune, med lovfestet plikt til å samarbeide med kommunale myndigheter om utformingen av den lokale polititjenesten.

En målsetningen for opprettelsen av det nasjonale politiet, var å sikre lik tilgang til nasjonale og spesialisttjenester og -ekspertise, slik som etterforskning av alvorlig kriminalitet og væpnet utrykning, uten hensyn til tid og sted.

Politistyrken samarbeider med de andre britiske politistyrkene som opererer i Skottland, British Transport Police, Civil Nuclear Constabulary og Ministry of Defence Police, som ikke er underlagt den skotske regjeringen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]