Skottlands politi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Police Scotland
Polis Scotland
Poileas Alba
Police Scotland Polis Scotland Poileas Alba
Politimotorsykler i Edinburgh
TypePoliti
Stiftet1. april 2013
LandStorbritannia
HovedkontorTulliallan Castle
PolitimesterStephen House
VirkeområdeSkottland
EierSkottlands regjering
MottoSemper Vigilo
Nettstedscotland.police.uk

Skottlands politi (engelsk: Police Scotland; skotsk: Polis Scotland; skotsk-gælisk: Poileas Alba) er det nasjonale politiet i Skottland, opprettet 1. april 2013.

Den skotske regjeringen kunngjorde 8. september 2011 at den ønsket å opprette én nasjonal politistyrke for Skottland, gjennom en sammenslåing av de åtte regionale styrkene – Central Scotland Police, Dumfries and Galloway Constabulary, Fife Constabulary, Grampian Police, Lothian and Borders Police, Northern Constabulary, Strathclyde Police og Tayside Police – og to særorganer – Scottish Crime and Drug Enforcement Agency og Scottish Police Services Authority.

Regjeringen uttalte at reformen skal ivareta behovet for lokalt politi ved at det utnevnes lokale politiledere for hver skotske kommune, med lovfestet plikt til å samarbeide med kommunale myndigheter om utformingen av den lokale polititjenesten.

En målsetningen for opprettelsen av det nasjonale politiet, var å sikre lik tilgang til nasjonale og spesialisttjenester og -ekspertise, slik som etterforskning av alvorlig kriminalitet og væpnet utrykning, uten hensyn til tid og sted.

Politistyrken samarbeider med de andre britiske politistyrkene som opererer i Skottland, British Transport Police, Civil Nuclear Constabulary og Ministry of Defence Police, som ikke er underlagt den skotske regjeringen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]