Hopp til innhold

British Transport Police

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
British Transport Police
BTP
Et BTP-skilt på walisisk og engelsk
Offisielt navnBritish Transport Police, Heddlu Trafnidiaeth Prydeinig
TypePoliti
VirkeområdeEngland, Skottland, Wales
Etablert1. januar 1949
HovedkontorCamden Town
Lokale ledd88 politistasjoner
FokusNational Rail, London Underground, Docklands Light Railway, Midland Metro, Tramlink, Glasgow Subway, Sunderland-linjen på Tyne & Wear Metro
Budsjett 298,6 mill. pund
Ansatte 5 127 (31. mars 2016)
JurisdiksjonEngland og Wales, Skottland
Nettstedwww.btp.police.uk (britisk-engelsk)[1]
www.btp.police.uk (cy)
Kart
British Transport Police
51°32′27″N 0°08′23″V

British Transport Police (BTP) er en ikke-regional britisk politistyrke. Den har ansvar for å håndheve loven på jernbanen i Storbritannia, samt på Londons undergrunnsbane, Docklands Light Railway, Midland Metro og Croyon Tramlink. Den har ikke ansvar for Glasgows undergrunnsbane og Tyne and Wear Metro. Styrken er underlagt Home Office.

Styrken hadde pr. 2004 2 206 regulære konstabler, 120 spesialkonstabler og en støttestab på 667 personer. Den er spredt over hele England, Wales og Skottland. I Nord-Irland er jernbanen såpass lite utbygget at den lokale politistyrken, Police Service of Northern Ireland, har ansvaret.

BTP ble opprettet omkring 1825, samtidig med de første organiserte politistyrker i Storbritannia. Man mente at jernbanen ville trenge en egen politistyrke for å beskytte last og passasjerer. I tillegg til at BTP kunne avse konstabler til eskorte av verditransporter og jevnlig patruljere togene, var den som en nasjonal styrke ikke avhengig av å følge grensene som de regionale styrkene er underlagt. Tidligere hadde hvert enkelt jernbaneselskap sin egen styrke, men med opprettelsen av British Rail i 1948 ble de samlet i én styrke.

Konstablene har samme myndighet som medlemmer av de regionale styrkene, men begrenser sin aktivitet til jerbanenettverkene og andre kollektivtilbud som er underlagt dem, samt områder helt nær disse. Uniformene er også de samme som andre styrker, med de typiske bobby-hjelmene for mannlige konstabler. Unntaket er offiserene, som gjerne bærer gensere med et spesielt svart og hvitt sjakkbrettmønster og teleskopbatonger av en type som flere andre styrker underlagt Home Office bruker.

I nyere tid har trusselen mot jernbanen endret seg. Verditransporter kjøres sjelden med tog, i det minste transporter av en slik størrelse at togrøveri er lønnsomt. Styrkens største utfordring er derfor hærverk, fyll og bråk på tog og stasjoner, ikke minst på Londons undergrunnsbane.

Siden 1970-årene har BTP også vært det første fotballhooligans møter på vei til en kamp, og styrken har ansvar både for å stoppe de som begår lovbrudd underveis og å kartlegge situasjonen slik at politistyrken som har ansvar i området hvor kampen skal spilles får informasjon om hva den kan vente seg. I forbindelse med større slåsskamper på undergrunnsstasjoner i London må BTP normalt innkalle forsterkninger fra lokale styrker som har utstyr for opprørskontroll.

BTP har ikke teknisk eller mannskapsmessig kapasitet til å etterforske terrorhandlinger, og slike oppdrag blir derfor overlatt til andre politistyrker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ GRID-ID grid.432631.1[Hentet fra Wikidata]