En ridder uten rustning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En ridder uten rustning
orig. Knight Without Armour
Generell informasjon
Utgivelsesår1937
Prod.landStorbritannia
Lengde90 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørJacques Feyder
ProdusentAlexander Korda
ManusforfatterLajos Bíró
Frances Marion
Arthur Wimperis (dialog)
MusikkMiklós Rózsa
SjeffotografHarry Stradling
Prod.selskapUnited Artists
Eksterne lenker

En ridder uten rustning[1], (originaltittel: Knight Without Armour) er et britisk historisk drama fra 1937 regissert av Jacques Feyder og med Marlene Dietrich og Robert Donat i hovedrollene.

Filmens manus ble skrevet av Lajos Bíró tilrettelagt av Frances Marion etter romanen Knight Without Armour av James Hilton. Musikken ble komponert av Miklós Rózsa. og var hans første verk for en film.

Handling[rediger | rediger kilde]

Engelskmann A. J. Fothergill rekrutteres av oberst Forrester til å spionere på Russland for den britiske regjeringen, fordi han kan snakke russisk flytende. Under navnet "Peter Ouranoff" forsøker han å infiltrere en gruppe ledet av Axelstein. De planlegger å myrde general Gregor Vladinoff, faren til Alexandra. Når forsøket mislykkes, blir snikmorderen skutt, men klarer å nå Peter`s leilighet, hvor han dør. På grunn av dette blir Peter sendt til Sibir.

Første verdenskrig gjør Alexandra til enke og bringer bolsjevikene til makten, og frigjør Peter og Axelstein. Når den russiske borgerkrigen bryter løs, blir Alexandra arrestert fordi hun er en aristokrat, og Peter får i oppdrag fra kommisjonær Axelstein å føre henne til Petrograd hvor hun skal stå for retten. Imidlertid tar Peter henne i stedet til sikkerhet hos den hvite arme. Men den røde hæren beseirer den hvite hæren dagen etter, og Alexandra blir tatt til fange igjen. Peter stjeler en kommisjon som kommissær fra en beruset tjenestemann i forsøk på å frigjøre Alexandria. De to, nå dypt forelsket, flykter sin vei. Ved en jernbanestasjon later de som de er bror og søster, men en kommunistisk tjenestemann har et fotografi av grevinnen.

Kommissær Poushkoff er begeistret av Alexandra`s skjønnhet, henter inn en gammel gartner fra farens gods som sverger at hun ikke er grevinnen. De må deretter reise til Samara for å bekrefte hennes identitet, og Poushkoff må eskortere dem. På den lange reisen blir de gode venner. Poushkoff begår deretter selvmord for å sørge for en avledning, slik at paret kan stikke av. De går om bord på en lekter som reiser nedover Volga-elven. Alexandra blir alvorlig syk. Men når Peter går til en doktor, blir han arrestert fordi han ikke kan dokumentere hvem han er.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmfront.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]