Hopp til innhold

Rihanna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rihanna
FødtRobyn Rihanna Fenty
20. feb. 1988[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (36 år)
Saint Michael
BeskjeftigelseSanger Rediger på Wikidata
Partner(e)A$AP Rocky (2020–)[5]
Hassan Jameel (–2020)[5]
BarnRZA Athelston Mayers
NasjonalitetBarbados
Utmerkelser
14 oppføringer
Grammy Award for Best Rap/Sung Collaboration (2008) (for: Umbrella)
Icon Award (2013)
Grammy Award for Best Progressive R&B Album (2014) (for: Unapologetic)
Årets filantrop (2017)
Grammy Award for Best Dance Recording (2011) (for: Only Girl (In the World))
Grammy Award for Best Rap/Sung Collaboration (2010) (for: Run This Town)
Grammy Award for Best Rap Song (2010) (for: Run This Town)
Grammy Award for Best Rap/Sung Collaboration (2012) (for: All of the Lights)
Grammy Award for Best Music Video (2013) (for: We Found Love)
Grammy Award for Best Rap/Sung Collaboration (2015) (for: The Monster)
Grammy Award for Best Rap/Sung Collaboration (2018) (for: Loyalty)
BRIT Award for International Female Solo Artist (2011)
BRIT Award for International Female Solo Artist (2012)
Time 100 (2018)[6]
Musikalsk karriere
PseudonymRihanna, Ri, RiRi, Rihanna
SjangerDansemusikk, moderne R&B, popmusikk, reggae, hiphop, elektronisk dansemusikk
InstrumentVokal
StemmetypeMezzosopran
Aktive år2005
PlateselskapDef Jam Recordings, Westbury Road Entertainment, Roc Nation
InnflytelseAaliyah
Nettstedhttps://www.rihanna.com
IMDbIMDb
Signatur
Rihannas signatur

Robyn Rihanna Fenty (født 1988) er en barbadisk vokalist, skuespiller og motedesigner.

Karrieren hennes begynte da hun møtte plateprodusent Evan Rogers gjennom felles venner i slutten av 2003 og spilte inn noen demoer med Rogers veiledning. Demoen hennes ble sendt til flere plateselskaper, og senere signerte hun en kontrakt med Def Jam Recordings etter audition for presidenten av plateselskapet, rapperen Jay-Z. Debutalbumet hennes, Music of the Sun (2005) og oppfølgeren A Girl Like Me (2006) har begge ligget på topp ti på Billboard 200-listen. Albumene ga Pon de Replay Billboard Hot 100 topp-to-hitsingelen og hennes første Hot 100 nummer én SOS.

Det tredje studioalbumet hennes, Good Girl Gone Bad (2007), og dens liste- toppende singel Umbrella, var hennes store gjennombrudd i karrieren. Albumet og dens Reloaded versjon (2008) produserte hitsinglene Don’t Stop the Music, Take a Bow, og Disturbia. Albumet ble nominert til ni Grammy Awards, og vant Best Rap / Sung Collaboration for Umbrella. Etter den svært omtalte krangelen med daværende kjæreste Chris Brown, ga hun ut sitt fjerde studioalbum, Rated R, i november 2009. Det ble etterfulgt av tre flere album: Loud (2010), Talk That Talk (2011), og hennes første Billboard 200 nummer en album Unapologetic (2012). Samme år opptrådte hun i sin første kinofilm, Battleship.

Mange av sangene hennes rangerer blant verdens mestselgende singler gjennom tidene, slik som «Umbrella», «Take a Bow», «Disturbia», «Only Girl (In the World)», «S&M», «We Found Love »,«Diamonds» og «Stay». I tillegg til sitt soloarbeid, har Rihanna samarbeidet med en rekke andre artister, blant annet var hun med på de verdensomspennende hitsene «Live Your Life» (med T.I.), «Run This Town» (med Jay-Z og Kanye West), «Love Way You Lie» og «The Monster» (begge med Eminem).

Rihanna er kjent for å stadig fornye stilen og imaget sitt, spesielt siden det tredje albumet hennes Good Girl Gone Bad. Arbeidet hennes har gitt henne en rekke priser og utmerkelser, inkludert syv Grammy Awards, åtte American Music Awards, 22 Billboard Music Awards, og to BRIT Awards. Hun har solgt over 30 millioner album og 120 millioner singler på verdensbasis, noe som gjør henne til en av de mestselgende artister gjennom tidene. Hun har oppnådd tretten nummer én- singler på Billboard Hot 100 lista, og ble den yngste og raskeste soloartist å oppnå den bragden. Billboard kalte henne Digital Songs Artist av 2000-årene og den beste Hot 100 artist av 2010 tiåret. I 2012 rangerte Forbes henne som den fjerde mektigste kjendisen av året, med inntjening på 53 millioner dollar mellom mai 2011 og mai 2012. samme år, kåret TIME Rihanna en av de hundre mest innflytelsesrike personene i verden. På American Music Awards i 2013, mottok hun den første Icon Award som noensinne er delt ut. 2. juni 2014, ble Rihanna presentert Fashion Icon Lifetime Achievement Award fra Council of Fashion Designers of America (CFDA).

Biografi[rediger | rediger kilde]

Robyn Rihanna Fenty ble født 20. februar 1988, i Saint MichaelBarbados. Moren hennes er Monica Braithwaite, en pensjonert guyansk regnskapsfører, og faren hennes er Ronald Fenty, en lager-supervisor av barbadisk og irsk avstamning. Rihanna har to brødre, Rorrey og Rajad Fenty, og to halvsøstre og en halvbror fra farens side, hver født til forskjellige mødre fra hans tidligere forhold. Hun vokste opp i en tre-roms bungalow i Bridgetown og solgte klær med faren sin i en salgsbod på gaten. Rihannas barndom ble dypt påvirket av farens avhengighet til crack, alkohol og marihuana, og foreldrenes turbulente ekteskap tok slutt da hun var 14 år. Rihanna vokste opp med å lytte til reggaemusikk og begynte å synge på rundt en alder av syv. Hun gikk på Charles F. Broome Memorial Primary School og Combermere High School, hvor hun dannet en musikalsk trio med to av klassekameratene sine. Rihanna var i militæret som ung, artisten og låtskriveren Shontelle var drillsersjanten hennes. Hun ville i utgangspunktet oppgradere fra videregående skole, men hun valgte å satse på en musikalsk karriere i stedet.

Forhold[rediger | rediger kilde]

Rihanna var i et forhold med sanger Chris Brown. De møttes først i 2006, og holdt forholdet deres hemmelig fram til 2008.[trenger referanse] De slo opp i februar 2009 etter at han utsatte henne for fysisk vold.[trenger referanse] I januar 2013 kunngjorde Brown at de hadde blitt sammen igjen.[trenger referanse] De slo opp i mai samme år.[trenger referanse] Hun var i et fra-og-til-forhold med Drake fra 2010 til 2016, som hun samarbeidet med på Billboard Hot 100 nummer-én-sangene «What's My Name» i 2010 og «Work» i 2016. Hun var i et forhold med den saudiarabiske forretningsmannen Hassan Jameel fra 2017 til januar 2020.

Karriere[rediger | rediger kilde]

2003-06 Tidlige utgivelser[rediger | rediger kilde]

Rihanna synger på Jingle Ball, 2005

Rihannas karriere begynte gjennom hennes tilknytning til amerikanske plateprodusenter Carl Stürken og Evan Rogers, hun møtte Rogers gjennom felles venner i Barbados i desember 2003. Hun fanget oppmerksomheten til Rogers, som ba Rihanna å komme til hans hotellrom, hvor hun opptrådte covere av sangene «Emotion» og «Hero». Dette imponerte Rogers, som deretter tok Rihanna og moren hennes til New York City for å spille inn noen demoer. Rihanna ble signert til Rogers ' og Stürken produksjonsselskap, Syndicated Rhythm Productions, som tildelte henne en advokat og manager. I slutten av 2004, ble demoen hennes sendt til plateselskapene rundt om i verden, hvor det fanget oppmerksomheten til Jay Brown, en A & R direktør i Def Jam Recordings, og spilte det for president og administrerende direktør i Def Jam, Jay-Z i februar 2005. Rihanna fløy til New York City for å prøvespille for Jay-Z og L.A. Reid, utfører Whitney Houstons versjon av «For the Love of You» og de opprinnelige sangene «Pon de Replay«og»The Last Time». Den samme dagen, signerte Rihanna en seks - album platekontrakt med Def Jam Recordings, og hun senere flyttet til New York City for å leve med Rogers og hans kone.

Rihanna tilbrakte de neste tre månedene til å samarbeide med rapperen Memphis Bleek på sitt fjerde studioalbum 534 og spille inn debutalbumet hennes. Albumet hennes inneholdt produksjon fra Rogers, Stürken, Stargate og Poke & Tone. Debutsingelen hennes, «Pon de Replay», ble utgitt i august 2005. Den gjorde det bra på musikk lister verden over, med en topp fem i femten land, blant annet ble den nummer to på den amerikanske Billboard Hot 100 lista og UK Singles Chart. Debutalbumet hennes, Music of the Sun, ble utgitt senere samme måned. Det nådde nummer ti på den amerikanske Billboard 200, og fikk en gullsertifisering fra Recording Industry Association of America (RIAA), som betyr at albumet har solgt over 500.000 enheter i USA. Albumet solgte over to millioner eksemplarer på verdensbasis. Det fikk blandet kritikk, Rolling Stone ga det to og en halv av fem stjerner. Den andre singel «If It's Lovin' That You Want», var ikke så vellykket «Pon de Replay», men nådde topp ti i Australia , Irland og New Zealand. I tillegg til musikk gjorde Rihanna sin filmdebut i en cameo rolle i filmen Bring It On: All or Nothing, som ble utgitt i august 2006.

En måned etter utgivelsen av debutalbumet, begynte Rihanna å arbeide på hennes andre studioalbum. Rogers, Stürken, Stargate, JR Rotem og artisten og låtskriveren Ne-Yo jobbet med produksjon og skriving for albumet. A Girl Like Me ble utgitt i april 2006. Albumet ble en kommersiell suksess, det havnet topp ti i tretten land. Albumet ble nummer én i Canada og nummer fem i Storbritannia og USA, hvor det solgte 115.000 eksemplarer den første uken. Den første singelen,«SOS», var en internasjonal suksess, den havnet topp fem i elleve land, inkludert Canada, Tyskland, New Zealand, og Storbritannia. Sangen nådde nummer én på den amerikanske Billboard Hot 100 og i Australia, dette er hennes første sang til å gå nummer én. «Unfaithful», albumets andre singel, nådde topp ti i atten land, deriblant nummer én i Canada og Sveits. «We Ride» og «Break It Off», sistnevnte med Sean Paul, ble også utgitt som singler. Etter utgivelsen av albumet, la Rihanna ut på sin første turne, Rihanna: Live in Concert Tour, hun var også sammen med Jay-Z og Ne-Yo på Rock Tha Block Tour. I tillegg ble hun med The Pussycat Dolls på deres PCD World Tour.

2007-09 Good Girl Gone Bad og Rated R[rediger | rediger kilde]

Good Girl Gone Bad Tour 2008

For sitt tredje studioalbum, Good Girl Gone Bad, tok Rihanna en ny musikalsk retning gjennom uptempo dance-låter produsert av Timbaland, will.i.am og Sean Garrett. Albumet ble utgitt i mai 2007, og havnet som nummer to i Australia og USA, og toppet listene i flere land, blant annet Brasil, Canada, Irland, Japan, Russland og Storbritannia. Albumet fikk de mest positive vurderinger av hennes tre første album. Den første singelen, «Umbrella», toppet listene i tretten land, og forble nummer én i Storbritannia for ti uker på rad. Dette er den lengste nummer en singelen siden Wet Wet Wets singel «Love Is All Around» som lå femten uker på toppen i 1994. Det var Rihannas første singel til å bli kåret til en av de mest solgte singler på verdensbasis, med salg på over 6,6 millioner eksemplarer. Sangene «Shut Up And Drive», «Hate That I Love You» med Ne-Yo, og «Don't Stop the Music» ble også utgitt som singler. For å promotere albumet, begynte hun Good Girl Gone Bad Tour i september 2007, med 80 show over hele USA, Canada og Europa. Rihanna ble nominert til flere 2008 Grammy Awards, og vant Best Rap / Sung Collaboration for «Umbrella» sammen med Jay-Z.

I 2008 opptrådte Rihanna på Glow in the Dark Tour sammen med Kanye West, Lupe Fiasco, og N.E.R.D. Hennes tredje studioalbums gjenutgivelse ble kalt Good Girl Gone Bad: Reloaded,og ble utgitt i juni 2008 med tre nye sanger: «Disturbia», «Take a Bow», og Maroon 5 duetten «If I Never See You Face Again». Alle tre ble utgitt som singler og nådde topplaseringer verden rundt. I august 2008 ga Rihanna og en rekke andre kvinnelige sangere, inkludert Beyoncé, Mary J. Blige, og Mariah Carey, ut en veldedighetssingel «Just Stand Up!» , sangen var til anti-kreft-kampanjen Stand Up to Cancer. Live Your Life, en duett mellom T.I. og Rihanna, ble utgitt i november, toppet listene i tretten land over hele verden og toppet Billboard Hot 100. Et remix album, Good Girl Gone Bad: The Remixes, ble utgitt i januar 2009. Good Girl Gone Bad har solgt over 2,8 millioner enheter i USA alene, albumet fikk da to-ganger-platina-sertifisering fra RIAA. Det er Rihannas mest solgte album i landet til i dag. Albumet har solgt over syv millioner eksemplarer på verdensbasis. Ved slutten av 2008, forble Rihanna på listene med sin åttende singel, «Rehab», og ble kåret til «Diva of the Year» av Entertainment Weekly.

I begynnelsen av 2009 begynte Rihanna å jobbe med sitt fjerde studioalbum, Rated R. Samtidig samarbeidet hun med Jay-Z og Kanye West på «Run This Town», den andre singelen fra Jay-Zs ellevte studioalbum The Blueprint 3. Sangen nådde nummer to på Billboard Hot 100, og nådde topp ti i ti andre land. Rated R ble lansert i november 2009. Rolling Stone sa om Rihanna: «Hun har forvandlet musikken sin og har laget et av de beste popalbumene av året» Albumets første singel, «Russian Roulette», ble en kommersiell suksess, og nådde nummer én i Norge og Sveits og nådde topp ti i seksten andre land. Dette ble etterfulgt av utgivelsen av «Hard» med Young Jeezy og «Rude Boy». Sistnevnte var den største singelen med best suksess fra albumet, den toppet amerikanske Billboard Hot 100 i seks uker, og nådde topp ti plasseringer i tjueto andre land. To andre singler ble sluppet fra albumet: «Rockstar 101» med Slash og «Te Amo». Rated R: Remixed ble utgitt i løpet av våren 2010 og inneholdt ti spor remixed by Chew Fu. For å promotere albumet, la Rihanna ut på sin andre turné verden rundt, Last Girl On Earth Tour. På den 52. Grammy Awards vant «Run This Town» Best Rap Song and Best Rap / Sung Collaboration.

2010-11 Loud og Talk That Talk[rediger | rediger kilde]

Loud Tour 2011

Sommeren 2010 samarbeidet Rihanna med rapperen Eminem på «Love the Way You Lie», som ble en suksess verden over, og nådde nummer én i over tjue land. Sangen ble Rihannas syvende nummer én i hennes karriere. Dette gjør henne til den kvinnelige artist med femte-mest nummer én-låter i Billboard Hot 100s historie. Den nådde nummer to i Storbritannia, og ble den mestselgende sangen i 2010 i Storbritannia, og den første av Rihannas singler til å selge over én million eksemplarer i landet. Hun har også vært med på «All of the Lights», en singel fra Kanye Wests album, My Beautiful Dark Twisted Fantasy, sammen med John Legend, The-Dream, Elly Jackson, Alicia Keys, Fergie, Kid Cudi, og Elton John. I oktober 2010, byttet Rihanna managers, for å bli med Jay-Zs Roc Nation Management.

Loud, ble Rihannas femte studioalbum, utgitt 12. november. Den første singelen, «Only Girl (In the World)», nådde nummer én i femten land, deriblant Australia, Canada, Storbritannia, og United States. Albumets andre singel, «What’s My Name?», med Drake, nådde også nummer én i USA og Storbritannia, noe som gjør Rihanna den første kvinnelige soloartist til å ha fem nummer én- singler på UK Singles Chart i sammenhengende år. Sangen nådde nummer én på Billboard Hot 100 før «Only Girl (In the World)», dette er første gang i hitliste historie at albumets første singel når nummer en etter den andre. Den tredje singelen, «S&M », nådde nummer én på Hot 100 etter utgivelsen av sin offisielle remix med Britney Spears, dette blir hennes tiende nummer én, da har hun fjerde mest nummer enere sammen med Janet Jackson blant kvinnelige artister. Med bare fire år, elleve måneder og to uker mellom hennes første og tiende nummer én på lista, Rihanna satte en rekord som soloartist med raskest til å få ti listetopper i USA. «Man Down» og «California King Bed» ble utgitt som singler i mai 2011 med moderat suksess. «Cheers (Drink to That)», som sampler Avril Lavignes 2002 singel «I’m with You», ble utgitt som den sjette og siste singelen fra albumet, og nådde topp tjue i Storbritannia og topp ti i USA. I februar 2011, vant «Only Girl (In the World)» prisen «Best Dance Recording» under 53. Grammy Awards. For å promotere albumet la Rihanna ut på sin Loud Tour i juni 2011, som ble utsolgt ti netter på The O2 Arena i London, mest utsolgte show for en kvinnelig artist i lokalet i historien. Det ble den syvende mest betalte touren på verdensbasis i 2011. De siste tre showene i London ble filmet for Rihannas andre live video album, med tittelen Loud Tour Live at the O2, som ble utgitt 18. desember 2012. I oktober 2011 ga Nicki Minaj ut samarbeidet «Fly», med Rihanna.

Rihannas sjette album, Talk That Talk, ble utgitt i november 2011. Albumet debuterte på nummer tre på Billboard 200 med salg på 198 000 eksemplarer den første uken og nummer én i Storbritannia, med 163 000 solgte eksemplarer. Den første singelen, «We Found Love» med Calvin Harris, toppet listene i tjuesyv land over hele verden, med en topp i topp ti i tretti land og slo rekorder over hele verden. Den toppet Billboard Hot 100 i ti sammenhengende uker. Dette ble Rihanna mest langvarige nummer én og den mest langvarige nummer én av 2011. Sangen ble senere kåret til den 24. største sangen gjennom tidene på Billboard Hot 100. «You Da One» og sangen "Talk That Talk«med Jay-Z ble utgitt som den andre og tredje single fra albumet til moderat suksess, «You Da One» nådde topp tjue i Storbritannia og USA. Where Have You Been, ble den femte singelen, og toppet hit lister over hele verden, den nådde nummer fem i USA og seks i Storbritannia. Cockiness (Love It)» ble utgitt som albumets sjette og siste singel i en remixet versjon med rapperen ASAP Rocky.

2012–2013 Filmer og Unapologetic[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen av 2012 ble to samarbeidsprosjekter med Rihanna utgitt: Coldplay med «Princess of China» fra albumet Mylo Xyloto og Drakes « Take Care» fra sitt album med samme navn. I februar 2012 vant Rihanna hennes tredje Grammy Award for Best Rap / Sung Collaboration på Grammy Awards 2012, og ble kåret til beste internasjonale kvinnelige soloartist på 2012 BRIT Awards for andre år på rad. Mars 2012 ble det gitt ut to samarbeid mellom Rihanna og Chris Brown: remixer av hennes sang « Birthday Cake » og hans « Turn Up the Music”. Sangene fikk hovedsakelig negative reaksjoner på grunn av parets historie av vold tilbake i 2009. I september 2012, vant «We Found Love» MTV Video Music Award for Video of the Year, noe som gjør Rihanna den første kvinnen til å motta denne prisen mer enn en gang. Rihanna spilte Petty Officer (GM2) Cora Raikes i sin første kinofilm Battleship, som ble utgitt 18. mai 2012. Det fikk blandede til negative vurderinger, The New York Times sa hun var «helt ok i ganske generisk rolle». Hun mottok en Golden Raspberry Award for verste kvinnelige birolle, men vant en Teen Choice Award som «Choice Movie: Breakout Female». Hun dukket opp i Katy Perry: Part of Me, en 3D-dokumentarisk konsertfilm om Perry. Den 19. august 2012 dukket Rihanna opp i den første episoden av den andre sesongen av Oprah Winfreys amerikanske tv-show Oprah’s Next Chapter. Episoden hadde nest flest seere i historien til Oprah Winfrey Network.

Diamonds World Tour 2013

Rihannas syvende studioalbum, Unapologetic, ble utgitt i november 2012. Albumet debuterte som nummer én i USA på Billboard 200 med et salg på 238 000. Dette var Rihannas første nummer én album i landet. I tillegg var det den mestselgende første uken av hennes karriere, som slår hennes femte studioalbum Loud (2010). Albumet ble Rihannas tredje nummer én album på rad i Storbritannia, fjerde i Norge og femte i Sveits. Den første singelen fra albumet, «Diamonds», nådde nummer én i mer enn tjue land over hele verden, blant annet på den amerikanske Billboard Hot 100. Dette ble hennes tolvte nummer én på hitlista. Albumets andre singel, «Stay», med Mikky Ekko, nådde topp fem i over tjue land, blant annet nummer tre på Billboard Hot 100. «Pour It Up» ble utgitt som den andre amerikanske singel og tredje generelle, nådde nummer 19 på Hot 100. En offisiell remix med de merikanske rapperne Young Jeezy, Rick Ross, Juicy J, og T.I. ble senere gitt ut. «Right Now» med David Guetta ble den fjerde singelen fra albumet, og nådde nummer femti på Hot 100. Som promotering før albumet ble utgitt la Rihanna ut på 777 Tour, en miniturné på syv konserter i syv land på syv dager. En dokumentar DVD om turneen ble senere utgitt.

I februar 2013 vant Rihanna sin sjette Grammy Award i kategorien Best Short Form Music Video for «We Found Love» (2011). Samme måned kunngjorde Official Charts Company at Rihanna hadde solgt 3 868 000 sanger og album det siste året i Storbritannia alene, og fikk flest 2013 BRIT Awards artistnominasjoner. Rihannas femte turné, The Diamonds World Tour, begynte mars 2013 i støtte til Unapologetic. Rihanna dukket opp i Seth Rogen og Evan Goldbergs komediefilm This is the End, utgitt i juni 2013. I oktober 2013 ga Eminem og Rihanna ut singelen, «The Monster», den fjerde singelen fra hans åttende studioalbum The Marshall Mathers LP 2 (2013). Sangen toppet UK Singles Chart. Rihanna. Elvis Presley og The Beatles er de enste artistene som har scoret nummer én hvert år over sju år på rad på UK Singles Chart historie. Sangen nådde også nummer én på Billboard Hot 100, som markerte Rihannas trettende listetopp. I tillegg ble Rihanna den soloartist som rasket hadde oppnådd 13 førsteplasser.

2014-17 Anti og samarbeide med andre artister[rediger | rediger kilde]

I januar 2014 ble det kjent at Rihanna hadde startet å planlegge sitt åttende studioalbum. Hun arbeidet med produsenter som DJ Mustard, David Guetta og Nicky Romero. Den 25. februar 2014 kunngjorde den administrerende direktøren i Dreamworks Animation, Jeffrey Katzenberg, at Rihanna ville gi ut et konseptalbum basert på den kommende 3D-animerte filmen Home, som hun også opptrer i sammen med Steve Martin og Jennifer Lopez. I mai 2014 forlot Rihanna Def Jam Recordings og signerte hos Roc Nation, som hadde forvaltet karrieren hennes siden oktober 2010.

Rihanna i konsert i Washington D.C. i november 2014

7. oktober 2015 kunngjorde Rihanna tittelen og omslaget til sitt åttende studioalbum, Anti. Den 25. januar 2016 meldte sangeren at hun endelig var ferdig med albumet, og to dager senere ble singelen Work utgitt, innspilt i samarbeid med den kanadiske rapperen Drake. Sangen nådde førsteplassen på Billboard Hot 100. Hentet fra albumet er også tre andre singler: Kiss It Better, Needed Me og Love On The Brain. De to sistnevnte nådde topp ti på den amerikanske hitlisten.

27. juni 2016 utga hun singelen Sledgehammer, en ballade med Sia laget til en trailer for Star Trek Beyond. I 2017 var hun med på fire sanger fra andre artister, Selfish med rapperen Future, den internasjonale hiten Wild Thoughts med DJ Khaled og Bryson Tiller, den Grammy-vinnende Loyalty med Kendrick Lamar og N.E.R.D. sin comeback-singel Lemon. Hun sang også på Kanye Wests Grammy-nominerte Famous, Calvin Harris sin hit This Is What You Came For og MikeWillMadeIts Nothing Is Promised i 2016.

Rihanna var Spotifys mest streamede kvinnelige artist i både 2016 og 2017.

2017-nåtid[rediger | rediger kilde]

I september 2017 startet Rihanna sitt eget sminkemerke kalt Fenty Beauty, solgt på Sephora i USA og på sminkemerkets nettside. I 2019 kom det til Boots-butikker i Storbritannia. Hun startet også et undertøymerke kalt Savage X Fenty den 11. mai 2018. I mai lanserte hun et klesmerke i samarbeid med Bernard Arnault og LVMH i Paris kalt FEИTY, som gjorde henne den første kvinnen og første fargede personen til å stifte et motehus i LMVH, og den første til å stifte et motehus i LMVH siden Christian Lacroix i 1987.

I 2018, var hun med i filmen Ocean's 8, sammen med skuespillerinner som Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Sarah Paulson og Helena Bonham Carter. I 2019 var hun også en av hovedrollene i den 52-minutter-lange filmen Guava Island sammen med Childish Gambino.

Rihanna startet å jobbe med sitt niende album, som har fan-kallenavnet 'R9', kun måneder etter hun utga Anti. 2018 var det første året i Rihannas karriere hvor hun ikke utga musikk i det hele tatt, dette gjentok seg i 2019. I desember 2018 kunngjorde hun via en Instagram-kommentar at hennes niende album vil komme ut i 2019. I mai 2019 bekreftet hun at det er et reggae-album. I desember 2019 antydet hun at albumet var ferdig, men at hun i egne ord «nekter» å gi det ut.[trenger referanse]

Innflytelse og musikkstil[rediger | rediger kilde]

Rihannas musikk er preget av karibiske musikksjangere som inkluderer reggae og dancehall. Videoen for Rude Boy var inspirert av hennes karibiske røtter. Rihanna har flere ganger opptrådt med coverlåter Bob Marley-låter. Marilyn Monroe og gammeldags klesstil var inspirasjoner for musikkvideoene til singlene Hate That I Love You og Rehab, i motsetning til Disturbia som har blitt inspirert av Michael Jacksons Thriller.

Reklame- og sponsoravtaler[rediger | rediger kilde]

I oktober 2005 fikk Rihanna sin første sponsor, Secret Body Spray, som bidro til hennes første turné. I 2006 signert hun enda flere reklameavtaler, blant annet med Nike, som var med på å promotere en av hennes større singler SOS. For Clinique reklamerte hun for parfymen Happy Fragrance med sangen «Just Be Happy», som ble skrevet av Ne-Yo. Hun spilte også inn en sang kalt «Winning Woman» med Nicole Scherzinger fra Pussycat Dolls til en annen parfymereklame. I 2007 signerte hun en sponsoravtale med CoverGirl om å være talsperson for firmaet, og lage flere TV-reklamer.

I 2008 inngikk hun en kontrakt med Gucci for å reklamere for kleskolleksjonen Tattoo Heart Collection. Som følge av Umbrellas store suksess ble Rihanna tilbudt enda flere sponsoravtaler. Rihanna skrev under kontrakt med Totes, som markedsfører sko, varme klær, og selvsagt paraplyer. I 2011 la Rihanna ut på sin LOUD-turne for å promotere sitt femte studioalbum, LOUD. Turneen ble sponset av Nivea, som for øvrig også sponset musikkvideoen til California King Bed. Ifølge Forbes Magazine tjente Rihanna rundt 30 millioner dollar i perioden mai 2010 – mai 2011.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

År Tittel USA AUSTRALIA CANADA NORGE STORBRITANNIA Samlet salg[7]
2005 Music of the Sun 10 45 7 - 35 2.000.000
2006 A Girl Like Me 5 9 1 29 5 3.500.000
2007 Good Girl Gone Bad 2 2 1 3 1 9.000.000
2009 Rated R 4 12 5 1 9 3.000.000
2010 Loud 3 3 1 1 1 7.000.000
2011 Talk That Talk 3 5 1 1 1 4.500.000
2012 Unapologetic 1 8 1 1 1 4.100.000
2016 Anti 1 5 1 1 7 2.000.000

Singler[rediger | rediger kilde]

År Tittel USA AUSTRALIA CANADA NORGE STORBRITANNIA Album
2005 Pon de Replay 2 6 3 3 2 Music of the Sun
If It's Lovin' That You Want 36 9 - - 11
Let Me [a] - - - - -
2006 SOS 1 1 1 3 2 A Girl Like Me
Unfaithful 2 2 1 2 2
We Ride - 24 - - 17
Break It Off (med Sean Paul) [b] 9 - 19 - -
2007 Umbrella (med Jay-Z) 1 1 1 1 1 Good Girl Gone Bad
Shut Up And Drive 15 4 7 13 5
Hate That I Love You (med Ne-Yo) 7 14 17 - 15
Don't Stop the Music 3 1 2 7 4
2008 Take a Bow 1 3 1 5 1
If I Never See Your Face Again (med Maroon 5) 51 11 12 - 28
Disturbia 1 6 2 3 3
Rehab 18 26 19 4 16
2009 Russian Roulette 9 7 9 1 2 Rated R
Hard (med Jeezy) [b] 8 51 9 - 42
Wait Your Turn - 82 - 45 -
2010 Rude Boy 1 1 7 3 2
Rockstar 101 (med Slash) [b] 24 64 - - -
Te Amo - 22 66 12 14
Only Girl (In the World) 1 1 1 1 1 Loud
What's My Name (med Drake) 1 18 5 4 1
2011 S&M 1 1 1 2 3
Man Down [b] 59 63 - 17 54
California King Bed 37 4 20 - 8
Cheers (Drink To That) 7 6 6 - 15
We Found Love (med Calvin Harris) 1 1 1 1 1 Talk That Talk
You Da One 13 71 93 55 25
2012 Talk That Talk (med Jay-Z) 31 28 30 10 25
Birthday Cake 24 - - - 172
Where Have You Been 5 6 5 8 6
Diamonds 1 6 1 1 1 Unapologetic
2013 Stay (med Mikky Ekko) 3 4 1 2 4
Pour It Up 19 55 49 - 43
Loveeeeeee Song (med Future) [c] 55 - - - -
Right Now 50 39 32 - 36
What Now 25 21 27 - 21
2014 Jump [d] - 5 - - 150
2015 Bitch Better Have My Money 15 14 11 24 27 Ingen album
American Oxygen 78 65 25 59 71
2016 Work (med Drake) 1 5 4 1 2 Anti
Kiss It Better 80 48 54 - 46
Needed Me 7 48 27 - 38

Notater:

a  Utgitt kun i Japan.
b  Utgitt kun i USA; dersom sangen har fått plassering i andre land også, er dette på grunn av stor nedlastning/avspilling.
c  Utgitt kun i Storbritannia; dersom sangen har fått plassering i andre land også, er dette på grunn av stor nedlastning/avspilling.
d  Utgitt kun i Australia; dersom sangen har fått plassering i andre land også, er dette på grunn av stor nedlastning/avspilling.

Singler i samarbeid med andre[rediger | rediger kilde]

År Artister Tittel USA Australia Canada Norge Storbritannia Album
2008 Various Artists Just Stand Up! 11 39 10 - 26 Just Stand Up! - Single
T.I. (med Rihanna) Live Your Life 1 3 4 6 2 Paper Trail
2009 Jay-Z (med Rihanna og Kanye West) Run This Town 2 9 6 5 1 The Bluprint 3
2010 Jay-Z (med Bono, The Edge og Rihanna) Stranded (Haiti Mon Amour) 16 - 6 6 41 Hope for Haiti Now
Eminem (med Rihanna) Love the Way You Lie 1 1 1 1 2 Recovery
Kanye West (med Rihanna og Kid Cudi) All of the Lights 18 24 53 - 15 My Beautiful Dark Twisted Fantasy
Nicki Minaj (med Rihanna) Fly 19 18 55 - 16 Pink Friday
David Guetta (med Rihanna) Who's That Chick? 51 7 - 5 6 One More Love
2012 Coldplay (med Rihanna) Princess of China 20 16 17 8 4 Mylo Xyloto
Drake (med Rihanna) Take Care 7 9 15 - 9 Take Care
2013 Wale (med Rihanna) Bad (Remix) 21 - - - 112 The Gifted
Eminem (med Rihanna) The Monster 1 1 1 1 1 The Marshall Mathers LP 2
2014 Shakira (med Rihanna) Can't Remember to Forget You 15 18 16 5 11 Shakira

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Notat
  Films that have not yet been released   Filmer som ikke har blitt gitt ut ennå
Film År Regissør Rolle Beskrivelse
Bring It On: All or Nothing 2006 Steve Rash Seg selv Cameo rolle
Battleship 2012 Peter Berg Petty Officer Cora Raikes Rihanna er i filmen som en våpenekspert på et marineskip som kjemper mot romvesen på kysten av Hawaii.
Katy Perry: Part of Me 2012 Dan Cutforth & Jane Lipsitz Seg selv Cameo rolle
Coldplay Live 2012 2012 Paul Dougdale Seg selv Cameo rolle
This Is the End 2013 Evan Goldberg & Seth Rogen Rihanna En komedie og actionfilm som har flere kjendiser som er på en fest i huset til James Franco, mens en apokalypse slår ut.
Home 2014 Tim Johnson Gratuity Tucci (Tip er kallenavnet) En animert film basert på boken The True Meaning of Smekday skrevet av Adam Rex. Filmen inneholder vennlige romvesener som invaderer Jorden og bruker den som et hjemmested for fiendene sine.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Rihanna, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID fentyr[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ FemBio-Datenbank, FemBio-ID 31636, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b www.elle.com[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ hiphopdx.com[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ «Gold & Platinum - RIAA» (engelsk). Besøkt 14. august 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]