Hopp til innhold

The Edge (artist)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Edge
FødtDavid Howell Evans
8. aug. 1961[1][2][3]Rediger på Wikidata (62 år)
London
BeskjeftigelseGitarist, sanger, banjospiller, pianist, filmmusikkomponist, musiker, låtskriver Rediger på Wikidata
Utdannet vedMount Temple Comprehensive School
EktefelleMorleigh Steinberg (2002–)
NasjonalitetIrland
Medlem avU2
UtmerkelserOffiser av Frihetsordenen[4]
3. klasse av Ukrainas fortjenstorden (2022)[5]
Musikalsk karriere
PseudonymThe Edge
SjangerRock, alternativ rock
InstrumentGitar, vokal
Aktive år1976
PlateselskapIsland Records
InnflytelsePink Floyd
IMDbIMDb
Signatur
The Edges signatur

David Howell Evans (født 8. august 1961 i Barking i Essex i England), bedre kjent under kallenavnet The Edge, er gitaristen i det irske rockebandet U2. The Edge er en svært anerkjent gitarist, og han har av Rolling Stone Magazine blitt rangert som tidenes 24. beste gitarist.[6]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

David Howell Evans ble født i Essex utenfor London av walisiske foreldre. Da han var et år gammel bestemte foreldrene, Gwenda og Garvin Evans, seg for å flytte til Dublin der de har bodd siden. Der vokste han opp sammen med en yngre søster, Gill, og en eldre bror, Dick. Han var en stille gutt som tilbragte mye tid alene, men han var en lysende elev.

The Edge i 2005

U2[rediger | rediger kilde]

Da Larry Mullen hengte opp en lapp der han søkte etter bandmedlemmer til det som senere skulle bli U2, var Dave en av de første som svarte. Han kom til den første øvelsen med sin bror Dick og deres felles venn Adam Clayton. I tillegg til Mullen viste det seg at Dave var den eneste som kunne spille habilt på sin hjemmelagde gitar. Tidlig i bandets historie ble Dave døpt til The Edge av vokalisten Bono. Kallenavnet kom fra hans kantede ansiktstrekk og måten han spilte gitar på.

Sammen med Bono og Mullen ble The Edge med i menigheten Shalom. De var alle på leting etter svar på livet, og snart ble dette et problem for bandet. Spesielt The Edge hadde problemer med å kunne kombinere livet som rocker og livet som god kristen. Kun etter mange diskusjoner med Bono ble han overbevist om å følge hjertet og fortsette i U2.

I 1983 giftet The Edge seg med Aislinn O'Sullivan, som han fikk de tre døtrene Holly (f. 1984), Arran (f. 1985) og Blue Angel (f. 1989) med. Paret ble imidlertid separert i 1990 og ble offisielt skilt i 1996 (da dette ble lovlig i Irland). Han er nå gift med Morleigh Steinberg, som han traff mens hun var magedanser under U2s Zoo TV-turne. Sammen har de en datter, Sian (f. 1997), og en sønn, Levi (f. 1999).

The Edges gitarspill er et av U2s varemerker. Hans rene og klare lyd, gjerne med forsinkelse, er blitt hans lyd. Han blir ofte kalt en antigitarhelt siden han unngår gitarsoloer hvis han kan. The Edge har hatt bakgrunnsvokaler på en rekke U2-sanger. Han hadde hovedstemmen på «Van Diemen's Land» fra Rattle And Hum som han har skrevet selv, og «Numb» fra Zooropa.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Discogs, Discogs artist-ID 3475, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-ID 483188, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6p11ncj, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.ordens.presidencia.pt[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.president.gov.ua[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ «24 The Edge». Rolling Stone. Besøkt 29. oktober 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]