Regnskogfondet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Regnskogfondet
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer985828806
Stiftet1989
LandNorge
HovedkontorOslo
Adm.dir.Øyvind Eggen
Nettstedrainforest.no

Regnskogfondet (Rainforest Foundation Norway) er en norsk ikke-statlig miljøorganisasjon, hvis formål er å bidra til bevaring av regnskogen og å sikre urfolks rettigheter. Organisasjonen ble stiftet i 1989 og er den norske delen av det internasjonale regnskogsnettverket Rainforest Foundation International, med søsterorganisasjoner i Storbritannia og USA.[1][2]

Regnskogfondet ble i 1996 en selvstendig stiftelse, og har i dag medlemsorganisasjoner som Naturvernforbundet, Miljøagentene, Natur og Ungdom, Framtiden i våre hender og Utviklingsfondet.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Organisasjonen arbeider på flere nivå, fra lokale grasrotprosjekter til forbedring av nasjonalt og internasjonalt lovverk.[3]

Fondet har så langt[når?] mottatt rundt 40 milliarder kroner, hovedsakelig fra den norske stat.[trenger referanse]

I dag støtter Regnskogfondet prosjekter i følgende land: Brasil, Peru, Colombia, Den demokratiske republikken Kongo, Myanmar, Indonesia og Papua Ny-Guinea. Regnskogfondets prosjekter utvikles i nært samarbeid med frivillige organisasjoner i de landene de arbeider i, bygger på lokal kompetanse og drives av de lokale partnerorganisasjonene. Samarbeidspartnerne er for det meste urfolksorganisasjoner, miljø- og menneskerettighetsorganisasjoner. I tillegg drives omfattende informasjons- og kampanjevirksomhet i Norge og internasjonalt.

Generalsekretær fra 1. april 2021 er Tørris Jæger. Han overtar etter Øyvind Eggen, som i 2018 overtok etter daglig leder Lars Løvold. Løvold ledet organisasjonen fra begynnelsen, unntatt perioden fra 1. januar 2013 til 1. januar 2015 hvor Dag Hareide var leder. Hovedkontoret ligger i Oslo.

Regnskogfondets formålsparagraf[rediger | rediger kilde]

  • Støtte programmer og prosjekter i samarbeid med lokale organisasjoner og urfolk i regnskogen.
  • Arbeide for nødvendige endringer i politikk og praksis fra myndigheter (i land med og uten regnskog), internasjonale organer og private selskaper.
  • Mobilisere og styrke det folkelige engasjementet omkring disse spørsmålene både nasjonalt og internasjonalt.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Regnskogfondet har en stab i Norge på 84 ansatte per januar 2021.[4] I 2018 fikk Regnskogfondet sitt første landkontor i Kinshasa i Den demokratiske republikken Kongo.

Regnskogfondet mottar støtte fra NORAD, Utenriksdepartementet, Miljøverndepartementet, Operasjon Dagsverk, forskjellige internasjonale fond, private givere og næringslivet. Organisasjonen er medlem av Innsamlingskontrollen. Private givere kan være såkalte «Regnskogvoktere» som gir et månedlig beløp i støtte. Regnskogfondet fikk NRKs TV-aksjon for 2015.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rainforest Foundation UK». Rainforest Foundation UK (engelsk). Besøkt 6. januar 2021. 
  2. ^ «Rainforest Foundation US - Securing Rights, Protecting Lands». Rainforest Foundation US (engelsk). Besøkt 6. januar 2021. 
  3. ^ Regnskogfondet. «Årsmelding for 2014» (PDF). 
  4. ^ «Regnskogfondets ansatte». Regnskogfondet. Besøkt 6. januar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]