Regnskogfondet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Regnskogfondet
Type Forening
Org.nummer 985 828 806
Stiftet 20. juni 2003
Hovedkontor Mariboes gt. 8
Int. tilknytning Rainforest Foundation International
Daglig leder Lars Olav Løvold
Fokus Regnskog
Medlemmer Norges Naturvernforbund
Natur og Ungdom
Miljøagentene
Utviklingsfondet
Framtiden i våre hender[1]
Nettsted regnskog.no

Regnskogfondet (engelsk navn Rainforest Foundation Norway) er en organisasjon som har som mål å bidra til bevaring av regnskog og sikring av regnskogbeboernes rettigheter. Organisasjonen ble stiftet i 1989 og var den norske delen av det internasjonale regnskogsnettverket Rainforest Foundation International, med søsterorganisasjoner i England og USA[2][3]. I 1996 ble den en selvstendig stiftelse, og har i dag medlemsorganisasjoner som Naturvernforbundet, Miljøagentene, Natur og Ungdom, Framtiden i våre hender og Utviklingsfondet.

Ifølge Regnskogfondet er den mest effektive måten å beskytte regnskogen på å gi lokale skogfolk rettigheter og muligheter til å forvalte skogen langsiktig. Organisasjonen arbeider på flere nivå, fra lokale grasrotprosjekter til forbedring av nasjonalt og internasjonalt lovverk. I dag støtter Regnskogfondet prosjekter i følgende land: Brasil, Peru, Bolivia, Paraguay, Ecuador, Venezuela, Guyana, Den demokratiske republikken Kongo, Myanmar, Malaysia, Indonesia og Papua Ny-Guinea. Regnskogfondets prosjekter utvikles i nært samarbeid med frivillige organisasjoner i de landene de arbeider i, bygger på lokal kompetanse og drives av de lokale organisasjonene. Regnskogfondet bygger ikke opp egne lokale kontorer eller organisasjoner i disse landene. Regnskogfondet har kontrakter med over 100 organisasjoner - flere av disse er paraplyorganisasjoner som har mange lokale organisasjoner som medlemmer. Samarbeidspartnerne er for det meste urfolksorganisasjoner, miljø- og menneskerettighetsorganisasjoner. I tillegg drives omfattende informasjons- og kampanjevirksomhet i Norge og internasjonalt. Regnskogfondet var avgjørende i arbeidet med å få den norske regjeringen til å bevilge mange milliarder kroner til regnskogsbevaring, og sammen med sine partnere har de påvirket internasjonale organer i REDD-prosessen for regnskogbevaring via FN, Verdensbanken og nasjonale regjeringer.

Regnskogfondet driver også kampanjer mot handel og investeringer som støtter de selskapene som ødelegger regnskog. I over 20 år har de hatt årlige kampanjer for å avsløre bruk av tropisk tømmer. I 2012 startet de en kampanje mot bruk av palmeolje i matvarer. Forbruket ble redusert 2/3 i løpet av ett år. Samme år utga de rapporten «The Beauty and the Beast», som viste at Statens pensjonsfond utland («Oljefondet») hadde investert i 70 selskaper som deltar i ødeleggelse av regnskog. Statens pensjonsfond vedtok høsten 2012 at de ville prioritere å unngå investering i regnskogødelegging. Våren 2013 trakk de seg ut av 23 palmeoljeselskaper med denne begrunnelsen. Dette hadde en sterk virkning og var en av årsakene til at flere av de største palmeoljeprodusentene i Indonesia og Malaysia snudde og lovte at produksjonen skulle bli avskogingsfri.

Daglig leder fra begynnelsen er Lars Løvold, som har ledet organisasjonen fra begynnelsen. I perioden fra 1. januar 2013 til 1. januar 2015 var Dag Hareide leder. Hovedkontoret ligger i Oslo.

I 2013 ble det avdekket misbruk av norske bistandsmidler i Regnskogfondets prosjekter i DR Kongo og Peru. Regnskogfondet tilbakebetalte midler til staten.[4]

Regnskogfondets formålsparagraf[rediger | rediger kilde]

  • Støtte programmer og prosjekter i samarbeid med lokale organisasjoner og urfolk i regnskogen.
  • Arbeide for nødvendige endringer i politikk og praksis fra myndigheter (i land med og uten regnskog), internasjonale organer og private selskaper.
  • Mobilisere og styrke det folkelige engasjementet omkring disse spørsmålene både nasjonalt og internasjonalt.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Regnskogfondet har en stab i Norge på 45 ansatte, og et omfattende nettverk av kontakter og støttespillere hjemme og ute.

Regnskogfondet mottar støtte fra NORAD, Utenriksdepartementet, Miljøverndepartementet, Operasjon Dagsverk, forskjellige internasjonale fond, private givere og næringslivet. Organisasjonen er medlem av Innsamlingskontrollen. Private givere kan være såkalte «Regnskogvoktere» som gir et månedlig beløp i støtte. Regnskogfondet fikk NRKs TV-aksjon for 2015.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Om Regnskogfondet
  2. ^ Rainforest Foundation UK
  3. ^ Rainforest Foundation US
  4. ^ «Her er listen over mislighetssakene i norsk bistand». Aftenposten. 24. juli 2013. Besøkt 6. august 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]