Det Kongelige Selskap for Norges Vel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Det Kongelige Selskap for Norges Vel
Org.nummer 965 208 739
Hovedkontor Hellerud gård i Skedsmo kommune
Administrerende direktør Lars Christoffer Mork Gundersen
Ansatte 36
Medlemmer 34 organisasjonsmedlemmer og 820 personlige medlemmer

Det Kongelige Selskap for Norges Vel, også kalt Norges Vel, opprinnelig Selskabet for Norges Vel, er en allmennyttig utviklingsorganisasjon, opprettet i 1809, som arbeider for å fremme livskraftige lokalsamfunn gjennom ulike former for næringsutvikling. Norges Vel har prosjekter både i Norge, på Balkan, i Latin-Amerika og i det sørlige og østlige Afrika. Organisasjonen, som er ideell og uavhengig, tilbyr medlemskap både til enkeltpersoner, bedrifter/foretak og andre organisasjoner.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Organisasjonen leverer rådgiving innen natur- og kulturbasert næringsutvikling innenfor disse områdene:

  • Mat, kultur og opplevelser
  • Energi og miljø
  • Entreprenørskap og virksomhetsorganisering
  • Etablereropplæring

Organisasjonen deler ut Medaljen for lang og tro tjeneste og enkelte andre hedersbevisninger. Norges Vel deler også ut midler fra flere legater; bl.a. fra et eget Utdanningslegat, et Landbrukslegat og et Kultur- og Miljølegat.

Organisasjonen, som har nærmere 40 ansatte, har hovedkontoret på Hellerud i Skedsmo kommune utenfor Oslo. De har også avdelingskontor i Bergen og i Levanger, samt egne landkontor i Tanzania, Kosovo og Makedonia.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Selskabet for Norges Vel ble opprettet den 29. desember 1809 etter initiativ fra blant andre biskop Frederik Julius Bech, Jacob Rosted, assessor Peter Collett, Ludvig Stoud Platou, Martin Richard Flor og grev Herman Wedel-Jarlsberg. Selskapet fikk underavdelinger i alle landets største byer.

Grev Wedel-Jarlsberg så snart det politiske potensialet i selskapet, og gjorde det til en forening for norske interesser i Helstaten Danmark-Norge. Alt i 1810 tok selskapet initiativet til pengeinnsamling til støtte for eget norsk universitet i Christiania. Dette var en nasjonal samlingssak, og søknaden ble rettet til kong Frederik 6. personlig. Kongen ga til slutt etter, og universitetet ble stiftet i 1811.

Senere brukte Henrik Wergeland selskapet som kanal for sine framstøt til folkeopplysningens fremme.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]