Dag Hareide

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dag Hareide
Dag Hareide.jpg
Født 24. februar 1949
Nasjonalitet Norge

Dag Hareide (født 24. februar 1949) er en norsk forfatter, nødhjelpsarbeider, naturvernforkjemper og organisasjonsleder.

Dag Hareide er utdannet mag.art. i sosiologi i 1990, og har tidligere tatt agronomkurs (1975) og studert mediekunnskap, idéhistorie og kristendom. Tidligere har han vært bl.a. lærer i ungdomsskole, ledertreningssekretær i Norges Kristelige Student og Skoleungdomslag, lærer og rektor i flere folkehøgskoler, kateket og vikarprest, leder av Namibiaforeningen i Norge, rehabiliteringskoordinator for FN under hungersnøden i Etiopia (198588), forsker på beredskapsystemer mot hungersnød, forsker på utvikling av norsk livskvalitet med oppdrag fra Hedmark fylkeskommune og forskningsinstitusjonen Alternativ Framtid, generalsekretær i Norges Naturvernforbund (199095), koordinator av den nasjonal beredskapsplanen mot hungersnød for den etiopiske regjeringen (199698), generalsekretær i Kirkens Bymisjon (1998), konsulent for utvikling av konflikthåndtering i læreplan for Politihøgskolen og leder av Nordisk Forum for Megling og Konflikthåndtering (2002 - 2006). Han var rektor ved Nansenskolen – Norsk Humanistisk Akademi fra 2006 - 2012 og daglig leder i Regnskogfondet fra 2012 - 2015.

Hareide var initiativtager til protetsbevegelsen «Alternativ Jul» på slutten av 1960-årene og ledet det første stevnet i Forum for kristne sosialister. Han tok initiativ til Chileaksjonen som senere har utviklet seg til Latin-Amerika gruppene. Han var initiativtager til Miljøheimevernet/Grønn Hverdag, og første styreleder i Regnskogsfondet og Miljøagentene. Han var initiativtager til prosjektet «Go On» som støttet ungdom som forlot religiøse sekter. Hareide var nestleder i Verdikommisjonens råd og medlem av det regjeringsoppnevnte utvalget som lagde forslag til ny formålsparagraf i skolen og barnehagen (det såkalte Bostad-utvalget). I august 2015 ble han utnevnt til ridder av St.Olavs orden 1.klasse for ekstraordinært samfunnsengasjement som en gründer i sivilsamfunnet.

I boken Hva er humanisme, i Universitetsforlagets «Hva er»-serie, gir Hareide en definisjon av humanisme slik begrepet er brukt i Norge i dag bl.a. i Grunnllovens paragraf 2. Han tar utgangspunkt i menneskeverdet for å utlede en samlende definisjon av humanismen.

Han er sønn av Bjarne Hareide.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

  • Hva er humanisme i Universitetsforlaget serie Hva er, 2011
  • Konfliktmegling. Et nordisk perspektiv, Scandinavian Academic Press 2006 (oversatt til svensk, finsk og engelsk)
  • NaturligVis. Håndbok for en miljøvennlig hverdag, Gyldendal, 1996
  • Den europeiske unionen og livsmiljøet, Naturvernforbundet, 1994
  • Det gode Norge. På vei mot et medmenneskelig samfunn?, Gyldendal, 1991
  • Vulnerability to famine, Alternativ Framtid, 1990
  • Chile. På vei til sosialismen, Pax Forlag, 1973, red.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]