Dag Hareide

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dag Hareide
Dag Hareide.jpg
Født 24. februar 1949
Far Bjarne Hareide
Nasjonalitet Norge

Dag Hareide (født 24. februar 1949) er en norsk forfatter, nødhjelpsarbeider, naturvernforkjemper og organisasjonsleder.

Dag Hareide er utdannet mag.art. i sosiologi i 1990, og har tidligere tatt agronomkurs (1975) og studert mediekunnskap, statistikk, idéhistorie og religion. Tidligere har han vært bl.a. lærer i ungdomsskole, ledertreningssekretær i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag, lærer og rektor i flere folkehøgskoler, kateket og vikarprest, leder av Namibiaforeningen i Norge, rehabiliteringskoordinator for FN under hungersnøden i Etiopia (198588), forsker på beredskapsystemer mot hungersnød, forsker på utvikling av norsk livskvalitet med oppdrag fra Hedmark fylkeskommune og forskningsinstitusjonen Alternativ Framtid, generalsekretær i Norges Naturvernforbund (199095), koordinator av den nasjonal beredskapsplanen mot hungersnød for den etiopiske regjeringen (199698), generalsekretær i Kirkens Bymisjon (1998), konsulent for utvikling av konflikthåndtering i læreplan for Politihøgskolen og leder av Nordisk Forum for Megling og Konflikthåndtering (2002 - 2006). Han var rektor ved Nansenskolen – Norsk Humanistisk Akademi fra 2006 - 2012 og daglig leder i Regnskogfondet fra 2012 - 2015.

Hareide var initiativtager til protetsbevegelsen «Alternativ Jul» på slutten av 1960-årene og ledet det første stevnet i Forum for kristne sosialister. Han tok initiativ til Chileaksjonen som senere har utviklet seg til Latin-Amerikagruppene i Norge. Han var initiativtager til Miljøheimevernet/Grønn Hverdag, og første styreleder i Regnskogsfondet og Miljøagentene. Han var initiativtager til prosjektet «Go On» som støttet ungdom som forlot religiøse sekter. Hareide var nestleder i Verdikommisjonen råd og medlem av det regjeringsoppnevnte utvalget som lagde forslag til ny formålsparagraf i skolen og barnehagen (det såkalte Bostad-utvalget).

I august 2015 ble han utnevnt til ridder av St. Olavs Orden 1.klasse for ekstraordinært samfunnsengasjement som en gründer i sivilsamfunnet.

I boken Hva er humanisme, i Universitetsforlagets «Hva er»-serie, gir Hareide en definisjon av humanisme slik begrepet er brukt i Norge i dag blant annet i Grunnlovens paragraf 2. Han tar utgangspunkt i menneskeverdet for å utlede en samlende definisjon av humanismen.

Han er sønn av Bjarne Hareide.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

  • Hva er humanisme i Universitetsforlaget serie Hva er, 2011
  • Konfliktmegling. Et nordisk perspektiv, Scandinavian Academic Press 2006 (oversatt til svensk, finsk og engelsk)
  • NaturligVis. Håndbok for en miljøvennlig hverdag, Gyldendal, 1996
  • Den europeiske unionen og livsmiljøet, Naturvernforbundet, 1994
  • Det gode Norge. På vei mot et medmenneskelig samfunn?, Gyldendal, 1991
  • Vulnerability to famine, Alternativ Framtid, 1990
  • Chile. På vei til sosialismen, Pax Forlag, 1973, red.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]