Dag Hareide

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dag Hareide
Dag Hareide.jpg
Født 24. februar 1949
Far Bjarne Hareide
Nasjonalitet Norge

Dag Hareide (født 24. februar 1949) er en norsk forfatter, nødhjelpsarbeider, naturvernforkjemper, dialogarbeider og organisasjonsleder. I august 2015 ble han utnevnt av Kong Harald til ridder av St. Olavs Orden 1.klasse for ekstraordinært samfunnsengasjement som en gründer i sivilsamfunnet

Dag Hareide er utdannet mag.art. i sosiologi i 1990, ekvivalent med doktorgrad i USA/UK. Tema for avhandlingen er "Sårbarhet mot hungersnød og beredskapssystemer". Han har tidligere tatt agronomkurs (1975) og studert sosiologi, mediekunnskap, statistikk, idéhistorie og religion på Universiteter i Norge og USA. Tidligere har han vært bl.a. lærer i ungdomsskole, ledertreningssekretær i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag, lærer og rektor i flere folkehøgskoler, kateket og vikarprest i Den norske Kirke, leder av Namibiaforeningen i Norge, rehabiliteringskoordinator for FN under hungersnøden i Etiopia (198588), forsker på beredskapssystemer mot hungersnød, forsker på utvikling av norsk livskvalitet med oppdrag fra Hedmark fylkeskommune og forskningsinstitusjonen Alternativ Framtid, generalsekretær i Norges Naturvernforbund (199095), koordinator av den nasjonal beredskapsplanen mot hungersnød for den etiopiske regjeringen (199698), generalsekretær i Kirkens Bymisjon (1998), konsulent for utvikling av konflikthåndtering i læreplan for Politihøgskolen og leder av Nordisk Forum for Megling og Konflikthåndtering (2002 - 2006). Han var rektor ved Nansenskolen – Norsk Humanistisk Akademi fra 2006 - 2012 og daglig leder i Regnskogfondet fra 2012 - 2015.

Hareide var initiativtager til protestbevegelsen «Alternativ Jul» på slutten av 1960-årene og ledet det første stevnet i Forum for kristne sosialister. Han tok initiativ til Chileaksjonen som senere har utviklet seg til Latin-Amerikagruppene i Norge. Han var initiativtager til miljø og forbrukerorganisasjonen Miljøheimevernet/Grønn Hverdag, og første styreleder i Regnskogsfondet og Miljøagentene, eneste miljøorganisasjon for barn i Norge. Han var initiativtager til prosjektet «Go On» i Redd Barna som støttet ungdom som forlot religiøse sekter. Hareide var nestleder i Verdikommisjonen råd og medlem av det regjeringsoppnevnte utvalget som lagde forslag til ny formålsparagraf i skolen og barnehagen (det såkalte Bostad-utvalget). Han ledet den første offentlige religionsdialogen som omfattet alle tros- og livssynssamfunn i Norge.

I boken Hva er humanisme, i Universitetsforlagets «Hva er»-serie, gir Hareide en definisjon av humanisme slik begrepet er brukt i Norge i dag blant annet i Grunnlovens paragraf 2. Han tar utgangspunkt i menneskeverdet for å utlede en samlende definisjon av humanismen. I boken Konfliktmegling. Et nordisk Perspektiv har han samlet erfaring fra 300 konfliktmeglere i fem nordiske land og gir veiledning til konfliktmegling i skole, familie, organisasjoner, lokalsamfunn og rettsapparat. I boken Naturligvis. Håndbok for en miljøvennlig hverdag. gir han en teoretisk begrunnelse og en praktisk veiledning for hvordan man gjennom å endre daglige vaner kan minske forurensing og press på naturen 30 - 50 %. Boka ble en bestselger det året. I boken Det gode Norge. På vei mot et medmenneskelig samfunn. viser han hvordan livskvaliteten i motsetning til levestandard og økonomisk rikdom har sunket i Norge fra 1960-årene fram til 1990. Boka skapte mye debatt. For tiden arbeider Dag Hareide på et bokprosjekt om bio-, robot-, informasjons- og nanoteknologiens utvikling og dens innvirkning på menneskets natur og verdighet.

Han er sønn av Bjarne Hareide.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

  • Hva er humanisme i Universitetsforlaget serie Hva er, 2011
  • Konfliktmegling. Et nordisk perspektiv, Scandinavian Academic Press 2006 (oversatt til svensk, finsk og engelsk)
  • NaturligVis. Håndbok for en miljøvennlig hverdag, Gyldendal, 1996
  • Den europeiske unionen og livsmiljøet, Naturvernforbundet, 1994
  • Det gode Norge. På vei mot et medmenneskelig samfunn?, Gyldendal, 1991
  • Vulnerability to famine, Alternativ Framtid, 1990
  • Chile. På vei til sosialismen, Pax Forlag, 1973, red.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]