Innsamlingskontrollen i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Innsamlingskontrollen)
Hopp til navigering Hopp til søk
Stiftelsen Innsamlingskontrollen i Norge
TypeStiftelse
Org.nummer964 298 521
Stiftet1991
HovedkontorØvre Slottsgate 7, Oslo
Daglig lederBørre Hagen
Nettstedwww.innsamlingskontrollen.no

Stiftelsen Innsamlingskontrollen i Norge er en norsk stiftelse etablert i september 1991. Stiftelsens formål er å påse at innsamlinger til humanitære, kulturelle og religiøse formål gjennomføres på en betryggende måte og at forvaltningen av midlene er forsvarlig. Innsamlingskontrollen var registerfører for Innsamlingsregisteret, en frivillig registreringsordning for innsamlinger av penger og gaver som er rettet mot offentligheten til inntekt for samfunnsnyttige formål. Formålet med Innsamlingsregisteret er at dette skal bidra til økt åpenhet om gjennomføring av, og pengeforvaltning ved, pengeinnsamlinger.

Gjennom Innsamlingsregisteret ønsket man å bevisstgjøre publikum med hensyn til hvilke organisasjoner som bør støttes. Registeret medførte større åpenhet med hensyn til organisasjonsopplysninger og økonomiforvaltning. Ved registrering i Innsamlingsregisteret forpliktet organisasjonene seg til å følge spesifikke regnskapsregler og underlegge seg ekstern kontroll. Det ble videre stilt vilkår for registrering at minimum 65 % av innsamlede midler uavkortet går til det oppgitte formål. Beregningen av minsteandelen skjedde i forhold til en tidsperiode på maksimalt 3 år.

Innsamlingsregisteret ble oppløst i 2012, da lov om innsamling ble opphevet.

I dag benytter Innsamlingskontrollen to lister for å informere giverne.

Godkjent-listen viderefører visjonen til Innsamlingsregisteret. Organisasjonene på denne listen har søkt om godkjenning og underlagt seg krav om kontroll, norsk revisor, samt å benytte seg av Norsk regnskapsstandard for ideelle organisasjoner. Man må opprettholde vilkår om 65% i innsamlingsprosent over en periode på maks 5 år.

OBS listen inneholder organisasjoner som Innsamlingskontrollen av ulike grunner mener det bør advares mot. Bakgrunnen for oppføring på denne listen kan være brudd på etiske retningslinjer for innsamling i Norge, for lav innsamlingsprosent, eller mangel på åpenhet rundt innsamling og drift av organisasjonen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]