Senterpartiets studieforbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Senterpartiets Studieforbund»)
Senterpartiets studieforbund
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer991158820
Stiftet1962
LandNorge
HovedkontorOslo
VirkeområdeNorge
MedlemskapVoksenopplæringsforbundet
Nettstedsenterpartiskolen.no (nb)

Senterpartiets Studieforbund(SpS) ble etablert i 1962 og er et offentlig godkjent studieforbund for Senterpartiet, Senterkvinnene og Senterungdommen.

Om Senterpartiets Studieforbund[rediger | rediger kilde]

Ikke lenge etter at Senterpartiet fikk sitt nye navn (1959) ble Senterpartiets Studieforbund etablert i 1962. Den gang het det Senterpartiets Opplysningsforbund. Senterpartiets landsstyre vedtok å opprette forbundet i 1962 og utpekte et styre. Først i 1968 fikk forbundet en sekretær ansatt på heltid. Navnet ble endret til Senterpartiets Studieforbund i 1978 etter retningslinjene for voksenopplæringsloven. I dag har SpS to ansatte; en generalsekretær og en studie- og nordsør-sekretær.

Senterpartiets Studieforbund er et landsomfattende studieforbund. SpS har som formål å bidra til å vedlikeholde og styrke demokratiet ved å utvikle og organisere voksenopplæringstiltak bygd på Senterpartiets verdisyn. Deltagelse og demokrati skal styrkes ved at enkeltmennesker får kunnskap og innsikt som gir mulighet til å engasjere seg i samfunnet og ta ansvar for samfunnsutviklingen. SpS ledes av et styre hvor alle medlemsorganisasjonene er representert. Styret velges av representantskapet hvor medlemsorganisasjonene deltar med sine delegater. Dette er SpS' verdiplattform:

Kunnskap er grunnlaget for all aktivitet i SpS, og startpunktet/utgangspunktet for all politikkutforming i Senterbevegelsen.

Innsikt handler om å forstå kunnskapen og å bruke forståelsen til å finne løsninger på vår tids politiske spørsmål.

Utvikling oppnår vi når løsningene settes i verk, enten det er for å forandre samfunnet eller å drive vår egen politiske bevegelse framover.

Internasjonalt engasjement[rediger | rediger kilde]

Senterpartiet har delegert ansvaret for det internasjonale engasjementet til Senterpartiets Studieforbund. SpS støtter CAREs arbeid i Afrika, først i Niger og de siste 14 årene i Tanzania.

Senterpartiets Studieforbund har tidligere fullført et 5-årig demokratiprosjekt i Magu, i Mwanza-regionen i Tanzania kalt «Haki na Demokrasia». Dette ble avsluttet da Norsk senter for demokratistøtte ble lagt ned i 2009. I 2011 ble det besluttet å starte opp et nytt prosjekt som har fått navnet «Elimu na Demokrasia», som betyr kunnskap og demokrati.

Samarbeidspartnere[rediger | rediger kilde]

Senterpartiets Studieforbund er medlem av Voksenopplæringsforbundet (VOFO). VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon med 19 studieforbund som medlemmer.