Framtiden i våre hender

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Framtiden i våre hender
Grunnlegger(e)Erik Dammann
TypeIdeell organisasjon
Org.nummer970 221 115
Stiftet25. april 1974
HovedkontorOslo
LederAnja Bakken Riise
VirkeområdeNorge
Lokale ledd23 lokallag[1]
AnsatteCa. 25 årsverk[1]
Medlemmer25 500[1]
Nettstedframtiden.no

Framtiden i våre hender er en ideell organisasjon som arbeider for et grønt forbruk og en rettferdig fordeling av verdens ressurser. Organisasjonen er kritisk til det stadig økende forbruket i rike land som Norge og mener at hensynet til natur og klima er viktigere enn vekst i forbruk og økonomi. Organisasjonen ble grunnlagt av Erik Dammann i 1974, og ledes i dag av Anja Bakken Riise.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1972 utgav Erik Dammann boka Fremtiden i våre hender. Leserinteressen boka skapte førte til stiftelsen av organisasjonen i april 1974. Stiftelsen foregikk på et folkemøte i Nadderudhallen i Bærum. Der holdt i tillegg til Dammann, Arne Næss, Trygve Bull og Georg Borgstrøm foredrag. Over 2 000 mennesker var kommet fra hele landet for å høre foredragene.[2] Foredrag og innlegg ble senere gitt ut i boken Ny livsstil.[3]

I boka Fremtiden i våre hender, som raskt ble en bestselger, beskrev forfatteren forskjellene mellom fattige mennesker i u-land og overfloden i land som Norge. Dammann reagerte særlig på at det hver dag døde mer enn 30 000 barn av unødvendig fattigdom – unødvendig fordi det fantes nok mat og ressurser til alle.[trenger referanse]

Folkeaksjonen tok i bruk informasjon som sitt viktigste virkemiddel for samfunnsforandring. Et informasjonssenter ble opprettet i Oslo med Erik Dammann som daglig leder. Flere tusen mennesker støttet sentret med en årlig kontingent. Etter hvert ble det også dannet lokale grupper over det meste av Norge. Etter at boka Fremtiden i våre hender ble utgitt på engelsk oppsto det også grupper og søsterorganisasjoner i Sverige, Danmark, England, Sri Lanka og noen andre land.

Siden etableringen har Framtiden i våre hender vært med på å sette dagsorden og vært en viktig aktør i den norske samfunnsdebatten. I 1994 uttalte daværende LO-sjef Yngve Hågensen: «Jeg ber om å bli trodd når jeg sier at jeg ser med interesse på det arbeidet Framtiden i våre hender gjør. Jeg tror dere har innvirkning på de vedtak som fattes, langt utover det dere er klar over. Vekstfilosofien hadde hatt atskillig bedre grobunn i Norge hvis ikke flere og flere hadde stilt spørsmålstegn ved den.»

Siden starten i 1974 og fram til nå er det Erik Dammann, Steinar Lem og Arild Hermstad som har vært Framtiden i våre henders viktigste ansikter og talspersoner.

Kjernesaker[rediger | rediger kilde]

Organisasjonen prioriterer tre saker spesielt[rediger | rediger kilde]

1) Levelønn for dem som lager produktene du bruker i din hverdag: Klær, mat og mobiltelefoner produseres billig i fattige land. Dem som produserer disse varene får ofte dårlig betalt. Vårt mål er at de skal få en lønn som går an å leve av.

2) Redusert kjøttforbruk: Kjøttlandbruket står for mellom 14 og 15 prosent av verdens klimagassutslipp. Vi ønsker både av hensyn til miljø, folkehelse og dyrevelferd å redusere produksjon og forbruk av kjøtt.

3) Fossilfrie investeringer: Selve livsnerven i kull, olje og gassindustrien er det stadige påfyllet av investeringer. Vi ønsker at disse investeringene skal flyttes fra fossil til fornybar energi.

Framtiden i våre henders gjennomslag[rediger | rediger kilde]

1) Etiske retningslinjer for Oljefondet: FIVH var blant de første som foreslo etiske retningslinjer. I 2005 ble de vedtatt.

2) Åpenhet i klesbransjen: Fra 2013 til 2015 har en lang rekke klesmerker åpnet opp og fortalt hvor de produserte sine klær. FIVH er den ledende organisasjonen i Norge i dette arbeidet.

3) Oljefondet trekker seg ut av kullindustrien: Etter en langvarig kampanje bestemte Stortinget i juni 2015 at Oljefondet skulle trekke ut investeringer tilsvarende 67 milliarder.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Organisasjonen har per 2015 ca. 25 500 medlemmer.

Dagens styreleder er Anja Bakken Riise. Arild Hermstad var daglig leder i perioden 2001- 2017. Steinar Lem var frem til sin død i 2009 Framtiden i våre henders informasjonsrådgiver og talsperson.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Ifølge årsmelding for 2011
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2011-09-23. Besøkt 5. juli 2011. 
  3. ^ Ny livsstil. Om folkeaksjonen Fremtiden i våre hender. Med rapport fra åpningsmøtet. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 1974.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]