Norges Fredslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Norges Fredslag er Norges eldste fredsorganisasjon, grunnlagt i 1885 av stortingsmannen Wollert Konow. Det opprinnelige navnet var Norges Fredsforening av 1885. Blant tidlige medlemmer var Bjørnstjerne Bjørnson, Arne Garborg og Halvdan Koht. Fredslaget hadde en sentral rolle[trenger referanse] under oppløsningen av den svensk-norske unionen i 1905, sammen med den svenske søsterorganisasjonen Svenska Freds- och Skiljedomsförningen.

Fredslaget er en partipolitisk og livssynsmessig uavhengig organisasjon som ønsker å skape fred ved å utvikle fredskultur, begrense voldsmakt og arbeide med ikkevoldelig håndtering av konflikter lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

I dag arbeider Norges Fredslag blant annet med å øke oppmerksomheten rundt Norges rolle i dronekrig, fredsundervisning, norsk våpenhandel, Arms Trade Treaty, allmen nedrustning, innføring av fredsskatt og de pågående urolighetene i Ukraina.[1]

Daglig leder er Alexander Harang, styreleder er Hanne Husaas. Norges Fredslag har kontorer i Fredshuset i Oslo.

Fredsviljen[rediger | rediger kilde]

Fredsviljen (ISSN 0800-5036 eller ISSN 1890-4173) har vært medlemsblad for Norges Fredslag siden 1922, og utkommer fire ganger årlig. Frem til 1982 het bladet Verden venter. Bladet inneholder artikler om nasjonale og internasjonale fredspolitiske nyheter, og om Norges Fredslags arbeid og prosjekter.


Redaktører av medlemsbladet[rediger | rediger kilde]

Tidligere ledere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]