Norges Fredslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Norges Fredslag er Norges eldste fredsorganisasjon, grunnlagt i 1885 av stortingsmannen Wollert Konow. Det opprinnelige navnet var Norges Fredsforening av 1885. Blant tidlige medlemmer var Bjørnstjerne Bjørnson, Arne Garborg og Halvdan Koht. Fredslaget hadde en sentral rolle[1] under oppløsningen av den svensk-norske unionen i 1905, sammen med den svenske søsterorganisasjonen Svenska Freds- och Skiljedomsförningen.

Fredslaget er en partipolitisk og livssynsmessig uavhengig organisasjon som ønsker å skape fred ved å utvikle fredskultur, begrense voldsmakt og arbeide med ikkevoldelig håndtering av konflikter lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

I dag arbeider Norges Fredslag blant annet med å øke oppmerksomheten rundt Norges rolle i eksport av militært materiell, International Campaign to Stop Killer Robots, fredsundervisning, fredskultur og allmen nedrustning.[2]

Styreleder er Irene Elise Hamborg, organisasjonssekretær er Kari Anne Næss. Norges Fredslag har hovedkontor i Oslo og lokallag i Kongsberg og Vestfold.

Fredsviljen[rediger | rediger kilde]

Fredsviljen (ISSN 0800-5036 eller ISSN 1890-4173) har vært medlemsblad for Norges Fredslag siden 1922, og utkommer en gang i året. Frem til 1982 het bladet Verden venter. Bladet inneholder artikler om nasjonale og internasjonale fredspolitiske nyheter, og om Norges Fredslags arbeid og prosjekter.


Redaktører av medlemsbladet[rediger | rediger kilde]

Tidligere ledere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]