Pulp fiction (begrep)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tarzan er blitt selve in-begrepet på Pulp Fiction.

Pulp Fiction er konstruert av begrepet for fuktig masse av trestrimler, og betegner masselitteratur distribuert på simpelt papir.

Med ordet «pulp» menes papir av dårlig kvalitet. Ettersom slikt billig papir ble anvendt til trykking av ukeblader, ulike magasiner og hefter, som publiserte simple røverhistorier og kriminalromaner, kom produktene til å bli omtalt som «The Pulp».

Blant de mest fremgangsrike forfatterne innenfor denne sjangeren var Edgar Rice Burroughs (1875-1950), som etter en feilslått militær karriere som vervet soldat, bestemte seg for å prøve seg som populærforfatter. Først kom Burroughs opp med romanene om John Carter, som skildret hans spennende opplevelser på Mars, hvor han ble gift med en utenomjordisk prinsesse og tok bolig på den røde planeten. Romanene ble så godt mottatt at de også ble oversatt til dansk, men det virkelige gjennombruddet for Burroughs skjedde med fortellingene om Tarzan, apenes konge. Både John Carter og Tarzan ble filmatisert, og begge kom også ut som tegneserier. Tegneseriene om Tarzan er blitt selve in-begrepet på Pulp Fiction.

Se også[rediger | rediger kilde]