Hull i veien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hull i en asfaltert vei
Sprekker i en asfaltert veibane
Reparasjon av hull i veien

Et hull i veien forekommer både i grusveier og i asfalterte veier, og kan utgjøre en fare for trafikksikkerheten og bidra til trafikkulykker. Hull i veien kan dessuten skade dekk, felger og hjuloppheng. Hull i veien kan oppstå i alle deler av verden, men oppstår lettere i kaldt klima der vann i veilegemet utvider seg når det fryser til is. De fleste hull forårsakes av gjentatt belastning fra trafikken, hovedsakelig fra tunge kjøretøyer.

Hull i grusveier[rediger | rediger kilde]

Når små hull i grusveier fylles med stillestående vann, slammes en del av veimaterialet opp og følger med når et passerende hjul skvetter bort vannet. På den måten vokser hullet. På grusveier oppstår også vaskebrett, som er bølgeformede ujevnheter. Både hull og vaskebrett kan jevnes med en veiskrape.

Hull i asfalterte veier[rediger | rediger kilde]

På asfalterte veier oppstår hull der det har oppstått en skade i dekket. Når det oppstår sprekker i dekket, veves de etter hvert sammen til et mønster av sprekker. Asfaltbiter mellom sprekkene brytes av, og det oppstår hull.

Et hull vokser fordi veimateriale rives opp. Hullene kan bli flere desimeter (titalls centimeter) brede eller lange. Hull i asfalterte veier må fylles med asfalt, men det krever at den asfalten som fylles i hullet binder seg til underlaget, ellers vil det raskt oppstå et nytt hull på samme sted.

Hvordan unngås hull i veien[rediger | rediger kilde]

Hull i veien unngås ved at veien dimensjoneres med tilstrekkelig bæreevne. Mange hull i veien er en indikasjon på at veien er underdimensjonert for den trafikken som trafikkerer veien.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]