Eric Stoltz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eric Stoltz
Eric Stoltz-2009 cropped.jpg
Født 30. september 1961 (55 år)
Whittier
Utdannet ved University of Southern California
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Theatre World Award
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Eric Stoltz (født 30. september 1961 i Whittier, California) er en amerikansk skuespiller og regissør.

Han er kjent for sine roller i filmer som The Waterdance og Killing Zoe. Han ble nominert til en Golden Globe Award for beste mannlige birolle i filmen Mask. Han var sønn av Evelyn B. (født Vawter), en fiolinist og lærerinne som døde i 1994, og Jack Stoltz, en lærer på barneskole. Han har to eldre søstre, Catherine Stoltz (1954) og Susan Stoltz (1957). Eric ble oppdratt både i amerikansk Samoa og Santa Barbara, California, hvor han som barn tjente penger ved å spille piano for lokale musikalske teater-produksjoner. Han studerte ved University of Southern California, der han droppet ut i løpet av ungdomsårene.

1970-tallet deltok Stoltz under Edinburgh Festival i Skottland. Han returnerte til USA i 1979, da han studerte drama og teater, så senere droppet han det for å forfølge en karriere innen film og TV. På slutten av 1970-tallet han ble kastet som Carol Burnett og Charles Grodin`s sønn i en TV-tilpasning av Erma Bombeck's "The Grass Is Always Greener Over The Septic Tank". I 1981 studerte han sammen med Stella Adler og Peggy Feury i New York, og snart dukket han opp i sin første film, Fast Times on Ridgemont High (1982).

Opprinnelig var han tiltenkt hovedrollen som Marty McFly i Back to the Future (1985), men han ble erstattet etter fem uker med filming. Denne rollen ble dermed gitt til regissørens opprinnelige førstevalg, Michael J. Fox. På 1980-tallet, fikk han oppmerksomhet (og en Golden Globe-nominasjon) for hovedrollen som Rocky Dennis i filmen Mask (1985), og i regissør John Hughes sin film Wonderful fra 1987.

I løpet av 1990-tallet, gjorde han flere roller både på teater, film og TV, inkludert flere uavhengige filmer som f.eks. Independent Spirit Award Winner Pulp Fiction (1994) og den Sundance Film Festival-vinnende The Waterdance (1992). Han var også med på off-Broadway produksjonen Our Town som han ble nominert til en Tony Award for. Stoltz ble tildelt en Indie Support Award i 1998 under Los Angeles Film Festival. Under den første delen av 2000-tallet, spilte han sammen med Gillian Anderson i The House of Mirth (2000), basert på en roman av Edith Wharton. I 2001 og 2002, hadde han en tilbakevendende rolle som engelsklærer og dikter August Dimitri i ABC's Once and Again, der Julia Whelan`s karakter, en tenåring, ble forelsket i ham. Han regisserte en episode av denne TV-serien i 2002.

I 2003 spilte han sin første ledende TV-rolle i Out of Order, som ble kansellert etter fem episoder på skjermen. I 2004 spilte han i The Butterfly Effect i rollen som en barnemishandler, året etter var han gjesteskuespiller i NBC-situasjonskomedien Will & Grace som Debra Messing`s kjæreste. Han ble nominert til en Emmy for sin opptreden i filmen My Horrible Year! (2001). Han har også regissert en kortfilm kalt The Bulls, så vel en episode av Law & Order i 2005, med tittelen "Tombstone". Stoltz spilte en seriemorder med behov for medisinsk hjelp i tre episoder i den femte sesongen av TV-serien Grey's Anatomy. Han har også regissert to episoder av denne TV-serien. Stoltz har vært vegetarianer i 25 år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]