Hopp til innhold

Eric Stoltz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eric Stoltz
Født30. sep. 1961[1][2][3]Rediger på Wikidata (62 år)
Whittier
BeskjeftigelseSkuespiller, filmregissør, karakterskuespiller, fjernsynsskuespiller, teaterskuespiller, filmskuespiller, filmprodusent, TV-regissør Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Southern California
USC School of Dramatic Arts
San Marcos High School
NasjonalitetUSA
UtmerkelserTheatre World Award (1989)[4]
Aktive år1978
IMDbIMDb

Eric Cameron Stoltz (født 30. september 1961 i Whittier, California) er en amerikansk skuespiller og regissør.

Han er kjent for sine roller i filmer som The Waterdance og Killing Zoe. Han ble nominert til en Golden Globe Award for beste mannlige birolle i filmen Mask. Han var sønn av Evelyn B. (født Vawter), en fiolinist og lærerinne som døde i 1994, og Jack Stoltz, en lærer på barneskole. Han har to eldre søstre, Catherine Stoltz (1954) og Susan Stoltz (1957). Eric ble oppdratt både i amerikansk Samoa og Santa Barbara, California, hvor han som barn tjente penger ved å spille piano for lokale musikalske teater-produksjoner. Han studerte ved University of Southern California, der han droppet ut i løpet av ungdomsårene.

1970-tallet deltok Stoltz under Edinburgh Festival i Skottland. Han returnerte til USA i 1979, da han studerte drama og teater, så senere droppet han det for å forfølge en karriere innen film og TV. På slutten av 1970-tallet han ble kastet som Carol Burnett og Charles Grodins sønn i en TV-tilpasning av Erma Bombeck's "The Grass Is Always Greener Over The Septic Tank". I 1981 studerte han sammen med Stella Adler og Peggy Feury i New York, og snart dukket han opp i sin første film, Fast Times on Ridgemont High (1982).

Opprinnelig var han tiltenkt hovedrollen som Marty McFly i Back to the Future (1985), men han ble erstattet etter fem uker med filming. Denne rollen ble dermed gitt til regissørens opprinnelige førstevalg, Michael J. Fox. På 1980-tallet, fikk han oppmerksomhet (og en Golden Globe-nominasjon) for hovedrollen som Rocky Dennis i filmen Mask (1985), og i regissør John Hughes sin film Wonderful fra 1987.

I løpet av 1990-tallet, gjorde han flere roller både på teater, film og TV, inkludert flere uavhengige filmer som f.eks. Independent Spirit Award Winner Pulp Fiction (1994) og den Sundance Film Festival-vinnende The Waterdance (1992). Han var også med på off-Broadway produksjonen Our Town som han ble nominert til en Tony Award for. Stoltz ble tildelt en Indie Support Award i 1998 under Los Angeles Film Festival. Under den første delen av 2000-tallet, spilte han sammen med Gillian Anderson i The House of Mirth (2000), basert på en roman av Edith Wharton. I 2001 og 2002, hadde han en tilbakevendende rolle som engelsklærer og dikter August Dimitri i ABC's Once and Again, der Julia Whelans karakter, en tenåring, ble forelsket i ham. Han regisserte en episode av denne TV-serien i 2002.

I 2003 spilte han sin første ledende TV-rolle i Out of Order, som ble kansellert etter fem episoder på skjermen. I 2004 spilte han i The Butterfly Effect i rollen som en barnemishandler, året etter var han gjesteskuespiller i NBC-situasjonskomedien Will & Grace som Debra Messings kjæreste. Han ble nominert til en Emmy for sin opptreden i filmen My Horrible Year! (2001). Han har også regissert en kortfilm kalt The Bulls, så vel en episode av Law & Order i 2005, med tittelen "Tombstone". Stoltz spilte en seriemorder med behov for medisinsk hjelp i tre episoder i den femte sesongen av TV-serien Grey's Anatomy. Han har også regissert to episoder av denne TV-serien. Stoltz har vært vegetarianer i 25 år.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-ID 69900, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6hx28q8, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.theatreworldawards.org[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]