Hopp til innhold

Konglepalmer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Konglepalmer
Hannlig kongle av Cycas revoluta
Nomenklatur
Cycadales,
Cycadopsida,
Cycadophyta
[Cycadatae]
Populærnavn
konglepalmer,
cycadeer
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseNakenfrøede planter
Økologi
Antall arter: 137
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: subtropisk og tropisk klima
Inndelt i
  • Familier og slekter: Se teksten
Omtrentlig utbredelse av arter innenfor Cycadales.
Lepidozamia peroffskyana på New Zealand.

Konglepalmer (latin: Cycadophyta) er en nakenfrøet plantegruppe som er best representert i Latin-Amerika, men som også forekommer i tropisk Asia, Afrika (66 arter) og Australia, med en rekke habitater i subtropisk og fremfor alt tropisk klima.

Karaktertrekk

[rediger | rediger kilde]

I oppbygningen ligner konglepalmene på både palmer og bregner. Plantene kan vokse i tropene, men også på sand eller på fjell i bergsprekker. De er de eneste frøplanter, i tillegg til Ginkgo, med sædceller som har beholdt bevegeligheten. Noen av artene produserer et neurotoksin som kalles Beta-methylamino L-alanine.

Flere av artene, for eksempel «sagopalme», brukes som hage- og stueplanter. Mange av artene vokser langsomt og er hardføre.

Utvikling

[rediger | rediger kilde]

Dagens om lag 300 arter er bare en beskjeden rest etter det som i perm utgjorde en stor plantegruppe: Man antar at det en gang i tiden fantes 300 000 arter av konglepalmer. Det er 11 teoretiske slekter og underfamilier, men bare 4 slekter regnes med i praktisk botanikk.

Den første til å beskrive gruppen var Johann Georg Christian Lehmann i 1834. Dennis Stevenson (1990) har vært den ledende systematiker for klassifisering av gruppen. Inndelingen i slekter og familier er relativt lite eksakt, og utforskningen av artene er bare i sin begynnelse.

Konglepalmene (Cycadaceae) er nordlige og hadde sitt utgangspunkt i Leurasia; de vokser særlig i Kina. Familien Stangeriaceae (etter Dr. William Stanger, 1812–1854) stammer trolig fra Gondwana og er sørlige med forekomster i Afrika og Australia og fossiler fra jura i Argentina. Dens slekt Bowenia har to levende og to fossile arter, alle i Australia. Slekten Zamia har fossile dokumentasjoner fra trias til eocen og vokser i dag kun i Amerika, fra nord til sør på kontinentet. En rekke arter i denne familien, ikke minst av typen Ceratozamia, er rødlistet og utrydningstruede.

Utdypende artikler: karplanter og nakenfrøete planter

Familiene, slektene og artene innenfor konglepalmer er:

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]